Najväčšia organizácia nevidiacich a slabozrakých na Slovensku oslavuje 25. výročie založenia

Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska (ÚNSS) vznikla pred štvrťstoročím ako občianske združenie, ktorého základným poslaním je úsilie o dosiahnutie plnohodnotného, dôstojného a integrovaného života ľudí so zrakovým postihnutím. Ustanovujúci zjazd ÚNSS sa konal 7. apríla 1990 v Bratislave. Dnes, po dvadsiatich piatich rokoch existencie, je najväčšou organizáciou svojho druhu u nás. Má viac ako 4 000 členov (nevidiacich a slabozrakých, ich priaznivcov, priateľov a rodičov nevidiacich a slabozrakých detí) združených v 65 základných organizáciách na celom Slovensku, ktorých činnosť koordinuje osem krajských rád a celú organizáciu riadi Ústredná rada. Osem odborných krajských stredísk ÚNSS poskytuje bezplatne vybrané sociálne služby, sociálne poradenstvo a rehabilitáciu pre všetkých zrakovo postihnutých občanov, ktorí o ne prejavia záujem. Každoročne v septembri organizuje Únia celoslovenskú verejnú zbierku Biela pastelka na podporu aktivít pre nevidiacich a slabozrakých.

Hlavným podujatím, ktoré pripravila ÚNSS v súvislosti s výročím, je Deň otvorených dverí a tlačová konferencia v sídle ÚNSS vo štvrtok 21. mája. Program ponúkne ukážky súčasných odborných i voľnočasových aktivít ÚNSS. Verejnosť si bude môcť vyskúšať chôdzu s bielou palicou, praktické činnosti v domácnosti bez zrakovej kontroly, kompenzačné pomôcky, prebiehať bude i ukážka práce s vodiacim psom. Na výstave fotografickej súťaže Cesta svetla sa návštevníci môžu presvedčiť, že aj ľudia so zrakovým postihnutím dokážu objektívom zachytiť zaujímavé momenty. Deti i dospelí budú mať príležitosť absolvovať bezplatné preventívne vyšetrenie zraku.
„Naši členovia dostanú možnosť zamyslieť sa v priebehu leta nad otázkou: Čím je pre mňa Únia, čo pre mňa znamená? a so svojím názorom sa podeliť s ostatnými prostredníctvom krátkej úvahy, ktorú nám zašlú,“ hovorí predseda ÚNSS Branislav Mamojka, ktorý stál už pri zrode organizácie v roku 1990. Tieto príspevky budú zverejnené a stanú sa inšpiráciou pri tvorbe výročnej správy ÚNSS za rok 2015. Súčasťou série podujatí k výročiu sú i krajské kolá Súťaže v čítaní a písaní Braillovho písma ako aj jej jesenné celoslovenské finále.
Viac o 25. výročí a históriu ÚNSS nájdete na www.unss.sk/aktuality/2015/2015-dakujeme-vidite.php
Zdroj: http://www.roznava.sk/najvacsia-organizacia-nevidiacich-a-slabozrakych-na-slovensku-oslavuje-25–vyrocie-zalozenia

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *