Získali sme tretí ustanovujúci slovenský rekord

Dnes štartujúce výnimočné podujatie Karička – Tanec priateľov na Košickej Hlavnej ulici za tri roky svojho jestvovania získalo k trom významným oceneniam aj štvrté. Účastníci dosiahli ustanovujúci rekord – tentoraz O najväčší počet ľudí, ktorí sa naraz objali v ľudovom tanci karička. A práve dnes v Medzinárodný deň objatí. V takmer 60-tich kruhoch sa v tanci objalo 584 účastníkov. Medzi nimi mladí ľudia zo 14-tich stredných škôl z Košíc, Sečoviec, Michaloviec a Moldavy nad Bodovu ako aj 21 folklórnych súborov a ďalších priaznivcov, vr. zamestnancov Syrárne Bel Slovensko – výrobcu syra Karička. Abovská karička v choreografii Vlada Urbana, vedúceho FS Železiar, sa im dostávala pod kožu nacvičovaním viacero týždňov. Odštartovali ňou 34. ročník Cassovia Folfestu.

Už získané ocenenia:

2014 – Ustanovujúci slovenský rekord: Najväčší jeden kruh karičky. Do spoločného tancovania ľudového tanca v jednom kruhu sa zapojili 444 folkloristov a nefolkloristov. Za ideu Pre radosť dotykov a šantenie v kruhu priateľov a jej realizáciu organizátori získali prestížnej súťaži PROKOP 2014 druhé miesto v kategórii Najlepšie podujatie na Slovensku

2013 – Ustanovujúci slovenský rekord: Najväčšie hromadné tancovanie karičky. Do spoločného tancovania obľúbeného kruhového tanca sa zapojilo 965 účastníkov v 105 kruhoch.

Spomínané ocenenia potešia, no vzácnejšie je, že sebauvedomenie sa nefolkloristov aj takýmto radostným spôsobom inšpiruje aj ďalších:

  • Vo Svidníku pred niekoľkými dňami mnoho stoviek detí aj dospelých karičkou otvorili Slávnosti kultúry Rusínov a Ukrajincov Slovenska.

  • V Košiciach sa stretla dvadsiatka mladých žien rôznych profesií pri spriadaní nití pre našu krajinu a tancovali pri tom karičku.

  • Dnes prvý raz vďaka Marianne Svoreňovej, vedúcej FS Hanička z Košíc a nadšencov z pražského FS Šarvanci Abovskú karičku tancovalo aj viac ako 50 ľudí v Matke miest.

  • Novinkou bola i dnešná karička Špeciál – vo farebných sústredných kruhoch. 

Karičku – Tanec priateľov 2015 podporuje Syráreň Bel Slovensko, výrobca syra Karička, mesto Košice ako aj Košický samosprávny kraj so záštitou jeho predsedu Zdenka Trebuľu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *