Prečo dnešné mladé páry odkladajú rodičovstvo na neskôr?

Doba sa neustále mení. Predpovedá sa, že za pár rokov budeme mať najstaršie obyvateľstvo v rámci EÚ, čo nie je príliš priaznivá informácia. Môže za to aj pokles pôrodnosti a odkladanie rodičovstva po tridsiatke. Zaujímalo by vás ale, prečo mladé páry nechcú deti a odkladajú rodičovstvo na neskôr? Ak áno, my vám to prezradíme.

Boja sa, že to finančne nezvládnu

Ak sa vám má narodiť bábätko, nielenže sa musíte zmieriť s tým, že vám vypadne jeden príjem, ale musíte počítať s veľkými výdavkami. Počítajte, že cca 2000 eur budeme musieť vyhradiť len na zabezpečenie všetkého potrebného pre bábätko. Najviac peňazí vám zhltne kočík a plienky pre bábätko.

Mladí ľudia odkladajú rodičovstvo kvôli obávam, že to finančne nezvládnu. V podstate sa im ani nemôžeme čudovať. Detská výbavička je až príliš drahá.

Chcú si budovať kariéru

Mladí ľudia po ukončení vysokej školy majú chuť si budovať kariéru a nie sa venovať dieťaťu. Chcú si užívať zarobené peniaze a nechcú ich míňať na plienky a hračky pre deti. V 25. roku života nechcú premeškať príležitosť nájsť si dobrú prácu a vypracovať sa na dobré miesto vo firme. Niektorí muži dokonca premýšľajú nad vazektómiou. Táto antikoncepčná metóda pre mužov sa realizovala už veľmi dávno a čudovali by ste sa, veľa mužov ju podstúpilo a plánuje podstúpiť.

Necítia sa na to

Mladý človek, ktorý konečne ukončí školu a môže si na seba zarobiť, sa necíti na to stať sa rodičom. Byť rodičom je veľká zodpovedať. Život oboch partnerov sa od základov zmení a už tu nebudú len oni dvaja, ale budú traja a všetko budú prispôsobovať potrebám dieťatka. Čudovali by ste sa, ale pribúda počet žien, ktoré nechcú dieťa nielen po vyštudovaní vysokej školy, ale nechcú ho vôbec. To však nie je priaznivá situácia pre našu krajinu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *