Kam s vyradenou elektronikou?

IT firmy či živnostníci pracujúci v tomto, ako aj iných podobných odvetviach, si potrebujú pravidelne nakupovať nové zariadenia. Patríte k tejto skupine aj vy? Tak potom určite nezabúdajte ani na tie staré a vyradené počítače či inú elektrotechniku. V prípade kontroly totiž musíte mať potvrdenie o ekologickej likvidácii vyradených monitorov, tlačiarní či počítačov.

Na skladovanie nie je dôvod
Vyradená a nepoužívaná IT technika sa jednoducho neskladuje. Predsa len, ani staré práčky či chladničky si neodkladáte, ale radšej využívate možnosť odvozu starých spotrebičov, ktorý má v ponuke množstvo predajcov. Vyradené IT zariadenia mnohokrát zbytočne zaberajú v skladoch obrovský priestor, a to celé roky. Pritom stačí len využiť možnosť na zber elektroodpadu. Bratislava pritom vôbec nie je jediným mestom, kde to je možné. Spoločnosť SEWA túto možnosť ponúka firmám po celom Slovensku.
Tým sa to v porovnaní s odvozom starej elektroniky na zberný dvor oplatí oveľa viac. Nemusia sa totiž trápiť ani s administratívou, ani logistikou.

Nezabudnite na potvrdenie
Ak sú zariadenia evidované v majetku vašej firmy, pri ich vyradení je vašou povinnosťou myslieť aj na potvrdenie o recyklácii. To môžete neskôr použiť pri odpise majetku či na účely účtovníctva. Potvrdenie o zbere a likvidácii elektroodpadu od vás môže vyžadovať kontrola zo štátnych orgánov. Keď sa so zberom elektroodpadu obrátite na autorizovanú spoločnosť, ušetríte si čas na administratívu i náklady na odvoz do zberného dvora. Takáto spoločnosť totiž nefunkčné spotrebiče od vás odoberie, zabezpečí ich recykláciu a tiež vám vystaví potrebný doklad.

Foto: Bigstockphoto

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *