Ako si vybrať vhodné lyžiarske oblečenie?

Či lyžujete alebo snowboardujete, na svahu sa tak či tak potrebujete cítiť komfortne a bezpečne. Ponúkame vám jednoduché tipy ako na to.

Helma

Snežné športy nie sú gaučovou záležitosťou. Ide o fyzicky pomerne náročnú aktivitu, pri ktorej aj skúseným športovcom hrozí pád. Helma v tomto prípade predstavuje rozdiel medzi pádom, ktorý si modrinami odnesie vaše ego, a pádom, ktorý vás pošle do nemocnice.

Okuliare

Je to jednoduché: na svahu vám to pôjde lepšie, ak budete vidieť. Vo vysokých nadmorských výškach je aj UV žiarenie intenzívnejšie, naviac sa tu slnko odráža od snehu, čo môže viesť k snežnej slepote. Potrebujete sa tiež chrániť pred nafúkaním snehu a nečistôt do očí – to je dôvod, prečo sú slnečné okuliare v tomto prípade nedostačujúce.

Spodná vrstva

Na svah je vhodné obliekať sa spôsobom cibule, čiže oblečenie vrstviť na seba. Základná vrstva by mala byť syntetická, rýchloschnúca, stredná by zase mala plniť funkciu tepelného izolantu. Čo sa ponožiek týka, odporúča voliť kvalitné modely určené výhradne na lyžovanie. Z materiálov je veľkým hitom merino vlna.

Vonkajšia vrstva

Tá by v prvom rade mala byť odolná voči vode. Lyžiar trávi veľa času na svahu, preto je vhodné, ak sú jeho lyžiarske nohavice zároveň aj tepelným izolantom. Zároveň by nemali byť príliš úzke, aby neobmedzovali v pohybe. V prípade bundy hľadajte pohodlný a nepremokavý model. Nezabudnite, že si pod ňu ešte budete obliekať základnú a strednú vrstvu. Výhodou lyžiarskych búnd je, ak sú vybavené uzatvárateľnými vetracími otvormi. Takéto lyžiarske oblečenie vás na svahu nezradí.

Rukavice

Predstavujú rozdiel medzi zábavou a biedou na svahu. Sú tiež dôležité z hľadiska bezpečnosti, omrzliny nie sú žiadna sranda. Ak si oblečiete nekvalitné rukavice, nebude trvať dlho a vaše prsty sa premenia na ľadové cencúle. Vyberajte preto rukavice do mrazu a s odolnosťou voči vode. „Palčáky“ držia viac tepla, budete v nich však menej zruční ako v prstových rukaviciach.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *