Stručné pojednanie o hrncoch a materiáloch

Hrnce patria k tomu druhu kuchynského vybavenia, ktoré sa kupuje na niekoľko rokov. Ďalším argumentom prečo sa pozerať po tých kvalitných je fakt, že sa v nich varí pre rodinu a na tej by sa určite šetriť nemalo. Preto nešetrite časom a venujte minútku nasledujúcemu textu, v ktorom sa dozviete čo-to o hrncoch a materiáloch, z ktorých sa vyrábajú.

Smalt

Smaltované hrnce patria medzi osvedčenú klasiku. Nie jedna gazdinka má doma ešte staré „socialistické“ kúsky, ktoré nestratili lesk ani po tridsiatich rokoch. Iste aj preto, že ich udržiavanie nie je vôbec zložité. Na druhej strane sú ale krehkejšie a náchylnejšie na poškodenie. Moderný smaltovaný kuchynský riad pasuje na všetky typy sporákov a mal by aj na indukčnú varnú dosku, no to si treba vždy radšej dopredu overiť. Ak by to nebolo možné, je tu aj praktické riešenie v podobe použitia adaptéra na indukciu.


Adaptér na indukciu PRESTO

Liatina

Liatinové hrnce majú svoju váhu, avšak oplatí sa pri manipulácii s nimi vynaložiť viac sily. Majú totiž skvelú schopnosť rovnomerne rozvádzať teplo po svojom povrchu, takže sa v nich varí rýchlejšie a rovnomerne zo všetkých strán. A okrem toho, že teplotu výborné rozvádzajú, ju aj skvele držia. V liatinovom hrnci navyše môžete bez obáv pripravovať aj v rúre pečené pokrmy.

Nerez

Môžu nerezové hrnce za to, že vymrelo drotárstvo? To nevieme, faktom ale je, že nerez je jedným z najpoužívanejších materiálov v kuchyni. Hrnce z tohto materiálu sú pomerne odolné a ľahko udržiavateľné. Ich menšou nevýhodou je, že nevedú teplo tak dobre ako napríklad spomínaná liatina. U lacnejších kúskov môže byť problém s ich umývaním v umývačkách riadu (stopy po vodnom kameni) a mnohým tiež vadia plastové ušká. S tými by ste sa u kvalitnejších hrncov už ale nemali stretnúť.

Súprava riadu z nerezu HOME PROFI

Kam s nimi?

Výber hrncov však záleží aj od povrchu spotrebiča, na ktorý ich pri varení budete pokladať. Ako najuniverzálnejšie sa javia varné dosky a trošku zastaralé elektrické platne, na ktorých môžete pokrmy variť v hrncoch s v zásade akýmkoľvek povrchom. Ak varíte na plyne, vyvarujte sa používania teflónových hrncov. Veľmi populárne indukčné dosky tiež znesú len kuchynské potreby a riad istého druhu. Spoznáte ho na základe jednoduché experimentu: ak sa na dne hrnca udrží magnet, je to hrniec vhodný na indukčnú dosku.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *