Začala sa výstava „Sedím na vedení a je mi dobre“

Štátny tajomník Norbert Kurilla dnes slávnostne otvoril unikátnu výstavu projektu LIFE Energia s názvom „Sedím na vedení a je mi dobre“. Vernisáž sa konala pri príležitosti Svetového dňa zvierat v átriu Ministerstva životného prostredia SR v Bratislave. Expozícia originálnym spôsobom znázorňuje dôsledky používania elektriny na vtáctvo. Počas dvoch rokov ju verejnosti predstavia vo viacerých mestách na Slovensku. Zaujímavosťou je, že ľudia sa môžu posadiť na elektrické vedenie a urobiť si fotku s letiacim dravcom.

„Viete si predstaviť život bez elektriny? Máme ju vďaka elektrickému vedeniu, ktoré ju privádza do našich domácností a jej sieť má na Slovensku dĺžku 35 tisíc kilometrov. Je to asi vzdialenosť cesty z Bratislavy na južný pól a naspäť. Drôty elektrických vedení umiestnil človek do slovenskej krajiny pomerne nedávno a kompletná elektrifikácia obcí bola zabezpečená v druhej polovici 20. storočia. Priestor nad zemou, ktorý dovtedy patril iba vtákom a lietajúcim ľudským výtvorom, bol zrazu pretkaný permanentnými bariérami. Vtáctvo sa nedokázalo tejto výraznej zmene prispôsobiť. Tisíce vtákov ročne hynuli po náraze do drôtov a po dosadnutí na nebezpečné konštrukcie v dôsledku zásahu prúdom. V prípade niektorých druhov dokonca nárazy do vedení spolu s ďalšími faktormi prispeli k ohrozeniu druhu až na hranicu vyhynutia,“ informuje Lucia Deutschová z organizácie Ochrana dravcov na Slovensku (RPS).

„Na Slovensku máme veľké šťastie v podobe mimoriadne dobrej spolupráce a zodpovedného prístupu všetkých energetických spoločností. Od 90-tych rokov 20. storočia sa inštalujú prvky, ktoré vtáctvo ochránia. Od roku 2014 realizujeme projekt LIFE Energia. Je to najväčší projekt, ktorý sa doposiaľ na Slovensku v tejto téme realizoval. Zmapovali sme 7 tisíc kilometrov vedení v 13 projektových Chránených vtáčích územiach. Na tie najviac rizikové umiestnia spoločnosti Západoslovenská distribučná, a.s. a Východoslovenská distribučná, a.s. spolu viac ako 8 tisíc špeciálnych prvkov. Vďaka nim budú drôty pre vtáky viditeľné a bezpečne ich nadletia. Zachránime viac ako 600 vtákov každý rok, ich spoločenská hodnota je 1,5 milióna eur. Zároveň každý z nás môže prispieť k ochrane vtáctva napríklad aj minimalizáciou spotreby elektrickej energie. Menej drôtov v krajine znamená menej prekážok a bezpečnejšie prostredie pre vtáctvo. Aj o tom je výstava Sedím na vedení a je mi dobre. Chceme, aby si ľudia uvedomili rozsah problému, aby sa dozvedeli o zodpovednosti našich energetických spoločností a prispeli k riešeniam,“ vysvetľuje Deutschová.

Výstava v átriu hlavnej budovy MŽP SR na Námestí Ľudovíta Štúra 1 v Bratislave potrvá do 17. októbra a verejnosť ju môže navštíviť počas pracovných dní v čase od 10:00 do 15:00.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *