Ilustrátorský Olymp v košickej knižnici

Knižnica pre mládež mesta Košice pozýva na vernisáž výstavy Držitelia najvyšších ocenení Bienále ilustrácií Bratislava (BIB) v polstoročnej retrospektíve, ktorá sa uskutoční vo štvrtok 5. marca 2015 o 11.00 hod v pobočke Litpark, Kukučínova 2, Košice.

Výstava v košickej knižnici predstaví víťazov dvoch najvyšších ocenení BIB, súťažnej prehliadky originálov ilustrácií detských kníh – Grand Prix a Zelené jablko, ktorá prebieha každý nepárny rok v Bratislave pod záštitou UNESCO a Medzinárodnej únie pre detskú knihu (IBBY).  Exponáty  návštevníkom poskytnú komplexný pohľad na ilustráciu ako na samostatné umelecké dielo, ale aj ako na súčasť knižného produktu a to od počiatkov bienále až po jeho súčasný 25. ročník.

Iveta Hurná, riaditeľka Knižnice pre mládež mesta Košice: „Ide o unikátnu putovnú výstavu, ktorá v uvedenom rozsahu doteraz ešte takému širokému publiku sprístupnená nebola. Pozostáva totiž až z takmer 150 bohato ilustrovaných kníh pre deti a mládež, ktoré pochádzajú z 36 krajín sveta a ktoré poskytla zo svojho fondu Knižnica BIBIANY, Bratislava.“

Táto putovná výstava sprostredkuje možnosť porovnania rôznorodých ilustračných, grafických a vydavateľských prístupov v tvorbe detskej knihy vo svete a postupne ju budú môcť navštíviť milovníci umenia vo viac ako 25 knižniciach, galériách a kultúrnych inštitúciách po celom Slovensku no i v zahraničí. „Nás veľmi teší, že ako úplne prví túto krásnu výstavu uvidia práve naši čitatelia a priaznivci, ktorých aj takto chceme v rámci nášho 60. výročia založenia knižnice odmeniť za ich priazeň a podporu,“ dodáva riaditeľka knižnice.

Slávnostného otvorenia výstavy klasikov, ale aj mladých začínajúcich výtvarníkov, ktorí si svojim nekonvenčných a inovatívnym prístupom zaslúžili uznanie poroty sa zúčastnia Richard Raši, primátor mesta Košice, Hana Ondrejičková, vedúca Knižnice BIBIANA, Viera Anoškinová, vedúca sekretariátu BIB

Výstava potrvá až do 10. apríla 2015.

Eka

3

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *