Ani jesenná poľovačka sa nezaobíde bez cviku a základných poľovníckych potrieb

Síce vášeň menom poľovníctvo nie je len o lovení zveri, ale najmä o prístupe k prírode a jej chránení, poľovačka patrí medzi tie naj momenty každého poľovníka. Podujať sa na výpravu do lesa za potenciálnou korisťou možno prakticky počas celého roka, a teda aj cez nadchádzajúcu jeseň. Nepôjde to však bez cviku v streľbe a správneho vybavenia.

S pýchou každého poľovníka je potrebné vedieť profesionálne narábať

Poľovníci by sa mali neustále udržiavať vo forme. Myslíme tým najmä presnosť mierenia, ktorá patrí k základom úspechu na poľovačke. Síce je najľahšie spoľahnúť sa na moderné zariadenia uľahčujúce mierenie, hádam sa žiaden poľovník nenechá zahanbiť aj pri streľbe s klasickými pevnými mieridlami. Ideálne je sa vždy pred poľovačkou rozstrieľať, a to na terče. Buď sa na chvíľu zahrať na športového strelca a strieľať na bežné kruhové terče, alebo špeciálne poľovnícke terče s motívmi lovenej zveri.

Okrem cvičného strieľania sú terče ideálnou pomôckou aj v prípade novej zbrane, ktorú je potrebné odskúšať. Zbraň je totiž pýchou každého poľovníka, a preto s ňou musí dokázať aj náležite narábať.

Hunter shooting wild hens Hunter aim his target Jaeger aim on his hunting ground Poacher shooting Hunter aim with rifle gun weapon air gun

Len jedna zbraň stačiť nebude

Žiaden poľovník by navyše nemal vlastniť len jednu, ale hneď viacero poľovníckych zbraní. Dôvod je veľmi jednoduchý. Každý typ zveri si totiž vyžaduje iné vybavenie. Nehovoriac o tom, že poľovníci majú často tendenciu zbrane zbierať a vystavovať, preto je nový kúsok v zbierke vždy vítaný.

Poľovnícke zbrane vo všeobecnosti delíme na dva základné typy, pričom aspoň jedna z každého druhu musí byť vo vlastníctve poľovníka. Sú to guľové zbrane určené na lov vysokej zveri a zbrane brokové, vyhradené na vtáctvo. Tieto dva typy zbraní sa odlišujú najmä strelivom, ktoré zohľadňuje stavbu a vlastnosti potenciálnej koristi. Strelivo guľových zbraní tvorí len jedna guľka, v prípade brokových je to hromadná strela, ktorá je zložená z viacero brokov. A to z dôvodu, že vtáctvo je menšie a pohybuje sa rýchlejšie než vysoká zver, preto brok, ktorý sa rozloží na väčšie množstvo menších brokov, zvyšuje pravdepodobnosť úspešnej rany. Hmotnosť hromadnej strely vyjadruje jeho gramáž.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *