„Ekologických pestovateľov sme prizvali preto, lebo oni sú predĺženou rukou našich riešení. Oni sú tí, ktorí ekologické pestovanie robia denne. Vedia to a majú výsledky aj napriek tomu, že oproti veľkým pestovateľom majú veľa konkurenčných nevýhod. Pestujú v súlade s prírodou a ich plody neobsahujú zvyšky pesticídov,“ uviedla po stretnutí koordinátorka kampane Jedlo pre život, Katarína Nikodemová z Greenpeace Slovensko.
Pozvánka na stretnutie od Ovocinárskej únie prišla po tom, ako organizácia Greenpeace zverejnila výsledky testovania zvyškov pesticídov v jablkách. Štúdia odhalila, že zatiaľ čo v bio jablkách sa pesticídy nenašli, 83 % z konvenčne pestovaných jabĺk obsahovalo zvyšky pesticídov. Z toho 60 % ich obsahovalo dva a viac druhov. Toto sú výsledky testov jabĺk zo supermarketov v jedenástich krajinách Európy. Drvivá väčšina ovocia, ktoré na Slovensku dopestujeme sú práve jablká. Krajina má v tomto odvetví obrovský potenciál a silu, ktorú by podľa Greenpeace nemala premrhať a prenechať trh jablkám, ktoré sa dovážajú z iných krajín.
„Stretnutie s pestovateľmi hodnotíme ako inšpiratívne. Aj napriek tomu, že sme identifikovali množstvo problémov, s ktorými pestovatelia denne zápasia, vítame politickú vôľu a odhodlanie tieto problémy riešiť spoločnými silami. Veríme, že ďalšie stretnutia, možné spoločné projekty alebo aktivity sa nám vydaria tak, aby výsledky našej práce videli ľudia v podobe slovenského ovocia, ktoré im bude dostupné a cenovo prijateľné a v ideálnom prípade v bio kvalite,“ uviedla Nikodemová.
S predstaviteľmi Ovocinárskej únie sa ochranári zhodli na tom, že ekologické pestovanie je vysoko náročné.
„Aj napriek náročnosti, stále to vnímame ako plnohodnotnú alternatívu k intenzívnemu pestovaniu ovocia a iných plodín. Greenpeace bude preto aj naďalej usilovať o to, aby ekologickí pestovatelia na Slovensku neboli likvidovaní, ale podporovaní – politicky, ekonomicky aj ľudsky,“ doplnila Nikodemová.