Nechajte si vytlačiť knihu. Rýchlo a spoľahlivo do pár hodín

Potrebujete tlačiť knihy či brožúry? Na slovenskom trhu je až príliš veľké množstvo tlačiarní, ich kvalita, rýchlosť, ceny, možnosti tlače či zákaznícky servis sú však veľmi rozdielne. Knihy možno vyrábať rôznymi technológiami, pričom ich konečný výber je závislý prevažne od celkového nákladu, aj od požadovanej kvality a typu knihy. Ako sa teda pre dobrú kníhtlač správne rozhodnúť?

Typ väzby sa podľa slov Radka Bovana, spolumajiteľa a výkonného riaditeľa firmy M&BG, prevádzkujúcej portál polygrafcentrum.sk, vyberá najmä podľa rozsahu knihy a účelu používania, ale samozrejme sa prispôsobuje aj designovým predstavám vás ako zadávateľa. „Ak ide o väzbu V1, V2, V4 hovoríme, že ide skôr o brožúry, až pri tvrdej väzbe V8 ide o klasické knihy. Tvrdé dosky knihy vieme ešte potiahnuť aj podľa požiadavky kúskom plátna, koženky, foliovaným poťahom alebo papierom,“ prezrádza riaditeľ.

Open book on the wooden table with defocused books in the background

Chcete knihu či brožúru? Rozhodnite sa správne

Knihy spolu s brožúrami podľa slov zaraďujeme medzi neperiodické publikácie. Rovnako sem patria aj učebnice, skriptá a v neposlednom rade rôzne návody na použitie. Výroba týchto tlačovín je limitovaná nielen technológiou tlače, ale predovšetkým možnosťami knihárskeho spracovania. A vtedy oplatí obrátiť sa na profesionálov, ktorí s tým majú skúsenosti.

Našou veľkou výhodou oproti bežným samostatným tlačiarňam je možnosť výroby týchto publikácií s rôznymi druhmi knižných väzieb V1-V9, ako aj špecifickými väzbami, či už špirálovej alebo hrebeňovej. Pri knihárskom spracovaní je potrebné dôkladne vedieť, kedy ktorá väzba je ešte dostačujúca a kedy je potrebné použiť už iný typ väzby, aby pri používaní publikácie nedochádzalo k jej rýchlemu znehodnoteniu,“ objasňuje Radko Bovan.

Kníhtlač vyžaduje špecifickú prácu

Pokiaľ potrebujete zabezpečiť výrobu hoci exkluzívnych obrázkových publikácií, s prebalom prípadne razbou, tak aj bežných jednofarebných textových brožúr, nie je to žiadny problém. V praxi patria medzi najviac využívané technológie v tomto smere ofsetová hárková, digitálna a ofsetová rotačná tlač. Dnes bežné tlačené náklady sú od 1000 do 5000 kusov kníh, ale vzhľadom k rozvoju digitálnej tlače sú vám v polygrafcentre.sk schopní zabezpečiť tlač aj len niekoľkých desiatok kníh za prijateľných podmienok.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *