Chutný proteínový koktejl.

Ako namiešať chutný proteínový nápoj

Či je vaším aktuálnym cieľom zväčšenie svalovej hmoty, alebo chudnutie, proteínový nápoj je výborným pomocníkom, ktorý vám uľahčí dosiahnuť tieto ciele. Viete, ako si pripraviť proteínový nápoj, ktorý bude ešte aj dobre chutiť? Poradíme vám.

Proteínové nápoje sa pripravujú z proteínového prášku, ktorý sa rozmiešava v tekutine. Tento prášok má rôznu koncentráciu bielkovín, čo je číslo uvedené na prípravku (65-100 %) a zvoliť by ste si mali ten, ktorý vyhovuje vašim cieľom. Veľmi zjednodušene sa dá povedať, že čím vyššia koncentrácia, tým viac je vhodný tento nápoj na budovanie svalovej hmoty až smerom ku kulturistike. Nižšie koncentrácie sa používajú skôr pri chudnutí alebo ako doplnok stravy. O konkrétnom produkte pre vás sa ideálne poraďte s odborníkom.

Okrem samotnej koncentrácie prípravku sa pozrite na zdroj, z ktorého bielkovina pochádza. Existujú rôzne prípravky v závislosti od zdroja proteínov, a to napríklad mliečne, vaječné, sójové, hovädzie, srvátkové alebo viaczložkové proteíny. Smútiť nemusia ani alergici, v súčasnosti sú už bežne dostupné aj proteíny bez laktózy a bezlepkové proteíny.

Samostatnou kategóriou sú proteínové nápoje určené na pitie pred spaním, tzv. nočné proteíny. Keď si ujasníte, ktorý druh je ten správny pre vás, môžete sa pustiť do mixovania.

Samotný proteín má pomerne mdlú príchuť, v niektorých prípadoch až nepríjemnú. Práve preto vám prinášame niekoľko jednoduchých tipov, ako si jeho chuť pre seba vylepšiť. Bola by veľká škoda, aby ste na proteínové nápoje zanevreli a vyradili ich zo svojej tréningovej stratégie len preto, že vám ich pitie nie je úplne príjemné.

Ak pracujete na zväčšení svojej svalovej hmoty, proteínový nápoj predstavuje vynikajúci spôsob, ako prijať dostatočné množstvo proteínu, aby sa svaly mali z čoho vybudovať. V tomto prípade je najlepšie nápoj vypiť ihneď po tréningu, t.j. priamo vo fitness centre. Proteínové tyčinky nie sú alternatívou k nápojom, skôr len ich doplnok.

Pre toto použitie je výborným praktickým pomocníkom šejker, v ktorom si na mieste proteínový prášok dokonale rozmixujete ešte pred začiatkom tréningu. Príprava vopred je dôležitá, pretože nápoj potrebuje aspoň 30 minút postáť, aby sa všetky zložky dokonale rozpustili a netvorili sa hrudky, ktoré komplikujú strávenie účinných látok.

Ako ochutiť proteínový nápoj

Keďže v prípade konzumácie ihneď po tréningu sa odporúča príprava nápoja výlučne s vodou, najjednoduchšou radou, ako zabezpečiť príjemnejší chuťový zážitok, je siahnuť po niektorom z ochutených výrobkov. V súčasnosti je už široký výber proteínov s najrôznejšími príchuťami, takže si stačí vybrať tú, ktorá vám vyhovuje. Ak s chuťou stále nie ste spokojný, môžete siahnuť po inej značke, na trhu je z čoho vyberať.

Ďalšou nenáročnou možnosťou je nápoj viac rozriediť, čím môžete nepríjemnú chuť zmierniť. Jednoduchým, ale účinným trikom, ako sa motivovať k vypitiu proteínového nápoja, je naliať ho do peknej fľaše. Verte, že z fľaše s príjemným tvarom prispôsobeným do ruky a v lákavej farbe sa vám nápoj bude piť s väčšou radosťou.

Proteínový nápoj aj pri chudnutí

Ak sa aktuálne vo svojom tréningu zameriavate na chudnutie, proteínové nápoje by ste do jedálnička mali zaradiť tiež. Vďaka nim bude mať vaše telo dostatok energie, hoci ste obmedzili sacharidy a tuky, a preto nebude dochádzať k spaľovaniu svalovej hmoty.

V tomto prípade sa nemusíte obmedzovať len na pitie proteínových nápojov okamžite po tréningu, ale môžete ich zaradiť do svojho jedálnička v priebehu celého dňa. Sú ideálnym spôsobom, ako nevynechať  vo svojom stravovacom režime pravidelné malé jedlá. Stačí nahradiť desiatu alebo olovrant proteínovým práškom rozmiešaným s polotučným mliekom, ktoré je na tieto účely ideálne vďaka pomeru tukov a sacharidov.

Okrem toho, že tieto nápoje s mliekom chutia viac ako kokteily, mlieko pomáha pomalšiemu rozkladaniu proteínov, a teda dlhšiemu pocitu nasýtenosti. Ak chcete trochu experimentovať, môžete kravské mlieko nahradiť mliekom sójovým, kokosovým alebo mandľovým, prípadne nápoj dochutiť malým množstvom prírodného sladidla. Pred samotnou prípravou si však prečítajte, čo odporúča konkrétny výrobca. Niektoré proteínové prášky sú univerzálne, iné sú určené výlučne pre použitie s vodou.

Jednoduchou, ale zároveň veľmi efektívnou možnosťou, ako obmeniť proteínový nápoj, je pridať čerstvé alebo mrazené ovocie. Nielen že zlepšíte chuť, ale zvýšite aj množstvo vitamínov, antioxidantov, zdravých cukrov a iných telu prospešných látok. Najlepšie sú na tieto účely banány, čučoriedky, jahody, kivi, ananás, mango, kokos alebo broskyne. Nemusíte sa báť ani použitia mrazeného ovocia. Okrem toho, že si môžete užívať akékoľvek druhy ovocia celoročne, zabezpečia aj vyššiu hustotu nápoja.

Aké sú viaczložkové nápoje?

Ak na to máte časové a organizačné možnosti, môžete vyskúšať viaczložkové proteíny, ktorých chuť je o ďalší stupeň lepšia. Je možné ju ešte viac prispôsobiť  individuálnym preferenciám. Po tréningu si môžete vychutnať nápoje s pridaním bieleho jogurtu alebo ovocného džúsu.

V prípade, že proteínovým nápojom nahradzujete malé jedlo, môžete doň pridať aj cottage cheese a tvaroh. Pri príprave proteínových nápojov na slano je výbornou prísadou avokádo alebo červená repa.

Samozrejme, všetko môžete doplniť kombináciou jedného alebo viacerých druhov ovocia. A kto sa nebojí experimentov, môže vyskúšať aj ovocno-zeleninové kokteily.

Či sa už rozhodnete pre proteínové nápoje v základnej podobe, alebo zvolíte vlastnú, vylepšenú verziu, vynikajúcim pomocníkom, ktorý vám uľahčí ich prípravu je šejker. Vnútorné sitko pomôže prášok dokonale rozmiešať, čím sa zvyšuje jeho účinnosť a urýchľuje sa samotná príprava. Najkvalitnejšie šejkre mávajú kvalitný uzáver, ktorý zabezpečí, že nápoj nevytečie a dá sa piť priamo z tejto nádoby.

Želáme vám úspešné mixovanie!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *