Zdarma energetický audit budovy získa až 40 obcí

V rámci 4. ročníka programu Ekoobec získa energetický audit budovy zdarma 40 obcí. Zaplatia ho z Nadačného fondu Slovenských elektrární.

Nadačný fond Slovenských elektrární v Nadácii Pontis rozdelil viac ako 50-tisíc eur na energetické audity budov v 40 obciach. Uzavrel tak 4.ročník programu Ekoobec, ktorý Pontis a Slovenské elektrárne organizujú od roku 2012. Spomedzi viac ako 200 prihlásených budov vybrala odborná komisia 15 škôl a škôlok, 14 obecných úradov, 7 kultúrnych domov, 2 centrá pre mládež, 1 zdravotné stredisko a 1 dom služieb, ktoré majú najväčší potenciál úspory energií.

Komisia zložená zo zástupcov Slovenských elektrární a odborných partnerov, Asociácie poskytovateľov energetických služieb a Slovenskej rady pre zelené budovy, prihliadala pri výbere najmä na celkovú mernú spotrebu energie v prihlásenej budove, ale aj na jej vek, stav, či spôsob vykurovania.

„Väčšina žiadostí sa týkala nezateplených budov, starších ako 30 rokov, bez vymenených okien a so zastaranými rozvodmi či vykurovacími technológiami. Som presvedčený, že sa odbornej komisii podarilo vybrať také budovy, ktoré energetický audit skutočne potrebujú a ktoré budú obce schopné obnoviť,“ uviedolOndrej Gallo z Nadácie Pontis. Energetický audit identifikuje opatrenia vedúce k úsporám energií a je prvým krokom na ceste k rekonštrukcii budovy.

Vybrané budovy budú auditovať skúsení energetickí audítori od októbra do decembra 2015. Zhodnotia technický stav vykurovacieho systému, osvetlenia, strechy, vonkajšieho plášťa a ďalších parametrov, ktoré majú vplyv na energetickú náročnosť budovy.

„Programom Ekoobec pokračujeme v napĺňaní myšlienky udržateľného rozvoja. Sme radi, že takto môžeme pomôcť obciam a mestám šetriť energie a náklady na prevádzku budov,“ skonštatoval Michele Bologna, manažér Externých vzťahov a udržateľného rozvoja Slovenských elektrární. Audit vypracovaný v rámci programu Ekoobec môžu obce využiť v žiadosti o finančnú podporu z európskych fondov, či pri realizácii obnovy prostredníctvom obchodných zmlúv o energetickej efektívnosti s garantovanou úsporou.

Záujem obcí o program Ekoobec z roka na rok rastie. Kým v roku 2014 sa do programu prihlásilo 135 obcí, tento rok ich bolo už 207. Slovenské elektrárne organizujú program Ekoobec v rámci svojho Nadačného fondu v Nadácii Pontis každoročne od roku 2012.

Ekoobec 2015: Obce, ktoré získajú energetický audit budovy v rámci programu

  • Trnavský kraj: Dolné Lovčice, Hlohovec, Hubice, Kostolné Kračany, Smolenice, Vojka nad Dunajom
  • Trenčiansky kraj: Lysá pod Makytou, Plevník-Drienové, Tuchyňa
  • Nitriansky kraj: Beša, Dolný Ohaj, Hurbanovo, Chotín, Jacovce, Mojzesovo, Pukanec, Skýcov
  • Žilinský kraj: Košťany nad Turcom, Kunerad, Liptovský Mikuláš, Nová Bystrica, Turzovka
  • Banskobystrický kraj: Jasenie, Tisovec, Tornaľa, Veľká Lúka, Zvolenská Slatina, Žarnovica
  • Prešovský kraj: Hažlín, Kamenica nad Cirochou, Kapušany, Lenartov, Nižný Hrušov, Podolínec, Rakúsy, Spišská Stará Ves
  • Košický kraj: Nižná Myšľa, Sady nad Torysou, Smižany, Turňa nad Bodvou

Nadačný fond Slovenských elektrární v Nadácii Pontis funguje od roku 2011. V rámci neho spoločnosť podporuje projekty zamerané na energetickú efektívnosť miest a obcí, na podporu ľudí bez domova a ich začlenenie do spoločnosti, projekty spoločenskej zodpovednosti realizované zamestnancami spoločnosti a tiež investuje do mladých talentov v oblasti vedy a techniky udeľovaním malých grantov. Slovenské elektrárne dosiaľ v rámci nadačného fondu podporili projekty v celkovej hodnote vyše 1 milióna eur. Všetky aktivity spoločenskej zodpovednosti Slovenských elektrární, člena skupiny Enel, zastrešuje program Energia pre krajinu.

Nadácia Pontis je jednou z najväčších grantových a operačných nadácií na Slovensku. Podporuje firemnú filantropiu a presadzuje zodpovedné podnikanie. S firmami spolupracuje pri realizácii ich filantropických aktivít a poskytuje im poradenstvo pri tvorbe filantropickej stratégie. Realizuje prieskumy, vydáva publikácie, pripravuje vzdelávacie podujatia, organizuje ocenenie filantropických aktivít Via Bona Slovakia. Spravuje nadačné fondy, prostredníctvom ktorých firmy realizujú svoje darcovské aktivity. Nadácia Pontis je administrátorom združenia Business Leaders Forum. Projektmi v oblasti demokratizácie a rozvojovej pomoci podporuje disidentov a občiansku spoločnosť v Bielorusku a na Kube.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *