Nie sme takí bohatí, aby som si kupovali lacné veci a hoci nás nízke ceny a obrovské balenia často lákajú, vždy si treba uvedomiť, kedy je nákup naozaj výhodný. Lebo len dve veci sa nedajú kúpiť – čas a zdravie. Stojí vám ich strata za pár centov navyše v peňaženke?

1. Elektronika

I keď všetko vyrába Čína, niektoré veci montuje predsa len poctivejšie, než iné. A aj keď sú aj o niekoľko desiatok eur drahšie, ich nákup vám ušetrí niekoľko ciest k opravárovi, prípadne na reklamačné oddelenie, smrad zo spálených súčiastok a strach z hrkotajúcich častí. Nenechajte sa však zlákať ani nablýskaný reklamami na najnovšie modely. Namiesto toho navštívte niektoré z početných diskusných fór a poraďte sa pred nákupom s ľuďmi, ktorí už majú s elektronikou skúsenosti. Ich názory vám môžu zachrániť čas aj peniaze.

2. Ovocie a zelenina

Vracia sa doba poctivých farmárskych trhov, usmievavých babičiek s debničkami jabĺčok a ručných zberov. Mali by ste ju využiť, ak už nie pre vaše zdravie, tak pre zdravie vašich detí. Chemikálie, vďaka ktorým sú hrozná veľké ako marhule a marhule pomaly dosahujú veľkosť ananásov, neprospievajú vášmu žalúdku, pečeni a črevám. Radšej preto kupujte nie krásne, no zato chutné a zdravé potraviny. A aby vás nezruinovali nálepky BIO na nich, namiesto obchoďáku navštívte malé trhovisko miestnych pestovateľov. Možno vám dajú vám pred nákupom ešte aj ochutnať.

3. Detské oblečenie

Drobci rastú rýchlo, o tom niet pochýb a kupovať im každý týždeň nové dupačky za desiatky eur by zruinovalo nejednu rodinu. No minimálne pri nákupe drobných kúskov oblečenia, ktoré sú v priamom kontakte s pokožkou bábätka (napríklad detské body), by ste sa viac, než na cenu, mali pozerať na kvalitu použitých materiálov a ich zdravotnú nezávadnosť. Svoju úlohu zohráva aj spôsob, akým je oblečenie ušité. Detské tepláky, ktoré majú dobrý strih, môžu vášmu lezúňovi výrazne pomôcť pri pohybe po zemi aj prvých krôčikoch. Kvalitné detské oblečenie sa navyše rýchlo nesperie, a keď z neho drobček vyrastie, môžete ho odložiť pre jeho mladšieho súrodenca.

4. Topánky

Vysoké percento ľudí dnes trpí bolesťami chrbtice. Okrem sedavého zamestnania k tomu prispieva hlavne nekvalitná obuv, ktorej nájdete v obchodoch na tisíce. Žiadna klenba, tenučká podrážka a nepriedušné materiály spôsobujú nohám utrpenie, ktoré vám neskôr vracajú v tých najrôznejších podobách. Odborníci radia chodiť čo najviac na boso, a keď sa to nedá, siahnuť aspoň po kvalitnej vložke. Tá vašu peňaženku príliš nezaťaží a našim nohám určite pomôže.

5. Pleťová kozmetika

Každý veľký supermarket má vlastnú značku pleťovej kozmetiky s mydielkami, odličovacími prípravkami aj krémami. Ako však tieto produkty vznikajú, kto ich testuje a schvaľuje je však nakupujúcim často záhadou. Alergií na kozmetiku je pritom každým rokom viac a liečenie nepekných fľakov, vyrážok či pľuzgierov je časovo, finančne a hlavne esteticky náročné. Namiesto veľkoobchodu radšej navštívte malé drogérie, v ktorých vám predavačky povedia o svojich produktov naozaj všetko.

Čo vás teda ušetrí najviac peňazí? Zdravý úsudok. Používajte ho preto čo najčastejšie :)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *