Biela noc opäť rozžiari Košice po šiestykrát

10. september 2015, Košice – Prvá októbrová sobotná noc v Košiciach bude opäť patriť súčasnému umeniu. Ako po minulé roky, tak aj tento, dramaturgia skĺbila citlivý výber domácich i zahraničných umelcov. Tohtoročná trasa Bielej noci sľubuje 36 umeleckých zastávok, 7 zahraničných headlinerov a nespočetné množstvo nových zážitkov. Biela noc príde v roku 2015 s novým formátom mapy a odporúčanými tématickými trasami. Zostáva i naďalej bezplatná.

Na Slovensko priletia Narušitelia z Tasmánie 

Umelecká riaditeľka Bielej noci Zuzana Pacáková „namixovala“ pestrý program zo 17-tich umeleckých žánrov, do ktorého zapojila medzinárodné špičky súčasného umenia rovnako ako aj kvalitných domácich umelcov. Podľa toho čo prezradila, je sa naozaj na čo tešiť: „Hlavnú ulicu pri Dolnej bráne obsadia austrálski Narušitelia – päť monumentálnych zajacov z Tasmánie, v Mestskom parku narastie tráva do výšky 120 cm, interiér synagógy na Zvonárskej ulici pokryjú desiatky špeciálne naprogramovaných neónov, na stene fotoštúdia Woont prekvapí multimediálny 3D objekt, na jazere budete môct vstúpiť do polopriehľadnej plávajúcej chalúpky, v Kasárňach si vychutnáte čiernobielu japonskú krajinu a zažijete množstvo ďalších prekvapivých okamihov, ktoré budú trvať len niekoľko hodín.”

Elise Morin Walden RaftOpäť v Mestskom parku a prvýkrát i na sídlisku 

Po dvojročnej ‘prestávke‘ sa Biela noc vracia do obľúbeného Mestského parku. Jeho trávnatú plochu porkyje veľkolepá svetelná inštalácia Mechanické pole od renomovaného francúzskeho umelca Vincenta Leroya. Na jednu noc bude Mestský park posiaty stovkami vysokých stebiel trávy, medzi ktorými sa budú môcť návštevníci prechádzať a užívať si výnimočnosť okamihu. Francúzska umelkyňa Elise Morin, už ’stálica košickej Bielej noci’ sa spojila s Florentom Albinetom a tento rok príde so svojím novým projektom, opäť silne zážitkovým. Desiatky lepiacich pások,stovky skúmaviek, či tisíce ‘cédečiek‘ vymení za plávajúcu chalúpku. Samozrejme, nie len tak obyčajnú chalúpku, ale za polopriesvitný domček umiestnený na jazere, do ktorého budú môcť návštevníci priplávať na loďke a stať sa tak súčasťou umeleckého diela, kolektívneho zážitku. Walden Raft, zostane pár dní na sídlisku Nad jazerom a následne poputuje do hlavného mesta.

Vincent Leroy Champ MechaniqueKúsok z japonskej krajiny

Do Košíc príde aj japonský umelec svetového formátu Onishi Yasuaki. Pre košický priestor galérie Alfa v Kasárňach/Kulturparku vytvorí špeciálne dvojdielo, v ktorom sa budete môcť doslova dotknúť ‘prázdnoty’. Vejúce valcovité sáčky či ‘stopy‘ po levitujúcich horách, návštevníkov vtiahnu do čierno-bielej krajiny. “Som neuveriteľne hrdá, že nám Onishi vytvorí špeciálnu priestorovú inštaláciu site-specific. Je to veľká česť pre náš festival ako aj pre samotné mesto. Inštaláciu bude vytvárať priamo na mieste počas dvoch týždňov, ide o veľmi pracnú a náročnú techniku. Bude to jeho výstavná premiéra v strednej Európe a pre mňa splnený sen,” podotkla s úsmevom kurátorka, Zuzana Pacáková. Vernisáž výstavy bude v predvečer Bielej noci, 2. októbra o 18:00 hod. v Kasárňach/Kulturpark za prítomnosti japonského umelca. Výstava potrvá do 8. novembra 2015.

Priestor dostali aj mladí slovenskí umelci – pre Košice vytvoria dlhodobé umelecké diela

Biela noc už niekoľko rokov podporuje vznik nových diel a dlhodobé zásahy do verejného priestoru. V spolupráci s Creative Industry Košice vznikne dlhodobá interaktívna inštalácia od slovensko-maďarského umelca Gábora Pribéka s názvom Transtrument na atypickom mieste – na Železničnej stanici. Budete sa s ňou môcť zahrať nielen počas Bielej noci, ale aj pri opakovaných cestovných návštevách našej novozrekonštruovanej stanice. Košičan Róbert Farkaš počas niekoľkých mesiacoch usilovne pracoval na svetelnej inštalácii Za Mier!, ktorá znázorňuje päťdesiat svetelných bežcov – dynamický svetelný beh, ktorý uvidíte pri jazierku v Mestskom parku. Následne si pobežia až do Bratislavy, aby sa mohli opäť vrátiť a usadiť na jednom z košických miest v meste. Po minuloročnom veľkom úspechu sa do Košíc vráti aj kresba páskou od Mišky Chmelíčkovej, ktorá vytvorí priestorovú kresbu v Kasárňach/Kulturpark. Autorka „má na svedomí” aj tohtoročný vizuál festivalu plný originálnych kresieb.

Biela noc poprvýkrát poputuje do hlavného mesta

Po piatich úspešných rokoch v Košiciach, Biela noc po prvýkrát rozžiari aj Bratislavu. Týždeň po košickej premiére sa festival predstaví aj v centre hlavného mesta. Odkaz, priebeh a význam oboch Bielych nocí je rovnaký, dramaturgia je však z väčšej časti odlišná – spájajú ju zahraniční headlineri, ktorí sa v každom meste predstavia v inom prostredí, niektorí dokonca s dvoma rôznymi dielami. V Bratislave sa odprezentujú aj niektoré projekty, ktoré v Košiciach zažili veľký divácky úspech, ako napríklad tisíce svietiacich lyžičiek Petra Vrábľa, ktoré sa stali symbolom prvej košickej Bielej noci. Každé z miest však ponúknu návštevníkom množstvo odlišných inštalácií. “Osobne som veľmi šťastná, že sa po piatich rokoch opäť posúvame o krok ďalej, že Biela noc expanduje. Tešíme sa na nové lokácie, nové publikum. Myslím, že bude veľmi zaujímavé sledovať rovnaké diela umiestnené v rôznych prostrediach a naopak, je skvelé že každé mesto si uchová svoju autenticitu a originalitu dramaturgie, keďže väčšina programu je odlišná. Zarytí nadšenci Bielej noci si tak môžu vychutnať v jednom týždni dva unikátne festivaly. Biela noc tak zvýši svoju medzinárodnú vizibilitu, atraktivitu pre zahraničných umelcov a rozšíri si tak svoje publikum. Vidíme sa teda 3. októbra v Košiciach a 10. októbra v Bratislave, priatelia”, pozýva s nadšením Zuzana Pacákova.

Viac informácií na www.bielanoc.sk; Facebook: Biela noc.

ATK! Arc

Fuse Ljos

Joanie Lemercier Fuji

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *