Prestížna motocyklová súťaž prvýkrát v Košiciach

Termín od 7. do 12. septembra 2015 by si mal zapísať do svojho kalendára každý milovník dvojkolesových tátošov. V Košiciach sa totiž uskutoční jubilejný 90. ročník medzinárodnej motocyklovej súťaže v endure – International Six Days Enduro (ISDE), ktorého sa zúčastní vyše 450 jazdcov z viac ako 35 krajín sveta.

Enduro_resized002 – kopieNajväčšia zmena – miesto podujatia

Podujatie, ktorého história siaha až do roku 1913 sa teší veľkej obľube medzi profesionálnymi jazdcami i fanúšikmi enduro pretekov. Na Slovensku sa tieto preteky organizujú po piatykrát, tentoraz sa však mení miesto pôsobiska. V rokoch 1977, 1982, 1991 a 2005 bola hosťujúcim mestom Považská Bystrica. V roku 2015 preberú túto štafetu Košice. Mesto už v minulosti preukázalo schopnosť organizovať veľké medzinárodné podujatia ako napr. MS v ľadovom hokeji, projekt EHMK 2013 a lebo každoročný Medzinárodný maratón mieru spojený s festivalom súčasného umenia Biela Noc.

Preteky nebudú jednoduché

Trať pretekov povedie po celom okolí Košíc a priľahlých regiónoch, od maďarských hraníc až po Jasov či Gelnicu. Trasy sú vedené cez zalesnené územie s prírodnými cestami a minimálnym výskytom asfaltových komunikácií. Pretekári budú musieť pokoriť aj náročný vrch, Kojšovskú hoľu, ktorá sa nachádza 1.246 metrov nad morom. Výzvou pre divákov, ako aj jazdcov bude aj záverečný motokros na motokrosovej dráhe v obci Kechnec, neďaleko Košíc.

„Šesťdňová“ atraktívna pre všetkých fanúšikov motoriek

Pre všetkých návštevníkov je pripravený bohatý sprievodný a odborný program, ktorý bude prebiehať predovšetkým v zázemí pretekov, tzv. Enduro City v blízkosti nákupného centra Optima. Okrem konferenčných priestoroch sa tu bude nachádzať aj technické zázemie, ISDEEXPO, takisto ako štartovná a cieľová rovinka.

História International Six Days Enduro

Podujatie nazývané aj ako „Motocyklová olympiáda“ sa prvýkrát organizovala v roku 1913 v anglickom meste Carlisle (až do roku 1981 sa nazývala International Six Days Trial). Patrí k najstarším podujatiam Medzinárodnej motocyklovej federácie. Pretek predstavuje ultimátnu previerku jazdca a jeho stroja, nakoľko sa na trati neustále potýka s prísnymi pravidlami a nie je výnimkou, keď si jazdec opravuje svoju motorku svojpomocne priamo na trati.

Doplnkové informácie

Informácie sa priebežne aktualizujú na oficiálnej stránke preteku, kde je pre verejnosť pripravená možnosť rezervovať si ubytovanie i vstupenku: www.fim-isde2015.com. Pretek prebieha pod patronátom Medzinárodnej motocyklovej federácie (FIM). Organizátori preteku: Slovenská Motocyklová Federácia, SC Enduro klub Košice, Mesto Košice a Progress Promotion Košice.

ISDE_logo

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *