Ako stráviť prvý máj

Prvý máj je sviatok práce práve preto, aby sme zahodili pracovné povinnosti za hlavu a užili si voľný deň so svojou rodinou. V prvom rade si dlho pospite a potom si navzájom pripravte raňajky do postele. Či už to budú chutné lievance, hrianky alebo ovocná misa, raňajkujte s úsmevom. Nemusíte sa totiž nikam ponáhľať, nikoho naháňať ani sa stresovať.

S plným žalúdkom a teplou kávou či čajom v ruke vymyslite program. Vyberiete sa s deťmi do prírody? V tomto období sú lesy a lúky plné púpav, ktoré rady zbierajú najmä slečny. Zároveň však treba dať pozor na alergie a kliešte. Myslite preto na repelent, opaľovací krém na nos, dlhé oblečenie (tenká detská mikina a hrubšie nohavice). Nezabudnite ani na fotoaparát. Ak chcete spojiť príjemné s užitočným, pri prechádzke lesom zbierajte liečive rastliny, bylinky alebo rôzne kvety, z ktorých potom môžete doma vytvoriť farebný herbár.

Ak máte doma zvedavých huncútov, vezmite ich za kultúrou. K dispozícii sú vám technické múzeá, kreatívne fabriky alebo historické priestory hradov, zámkov a kaštieľov. Väčšina expozícii je otvorená aj počas tohto sviatku po celý deň a niektoré z nich si dokonca pre deti pripravili aj špeciálny tvorivý program. Okrem zážitku sa toho deti veľa naučia a svoje novonadobudnuté vedomosti určite zúžitkujú aj v škole či škôlke. Opäť nezabudnite na fotoaparát a prípadne poznámkový blok, ak by ste si chceli zapísať niektoré zaujímavosti z prednášok. Na oblečenie sa do historických priestorov hodí napríklad voľná dievčenská košieľka, k technike zas športovo-elegantné tričko s dlhým rukávom.

maj_02

Pre malých športovcov je tu možnosť zabaviť sa napríklad na bobovej dráhe, motokárach alebo lanovom parku. Okrem adrenalínového zážitku si deti vyskúšajú niečo nové, precvičia si svoje zručnosti a ponamáhajú svaly. Energiou ich nabije aj pobyt v krytom aquaparku s tobogánmi alebo návšteva lunaparku. Tieto možnosti sú však finančne náročnejšie, nakoľko sezóna sa už rozbehla a tak je vstupné do zábavných parkov a vodných areálov pomerne vysoké. Je len na vás, či vám to stojí za úsmev na tvárach vašich detí.

maj_03

Je jedno, kam sa vyberiete. Najmä nenechajte nikoho a nič, aby vám tento deň pokazil. Dlhé rady a cestovanie sa dajú ustáť, ak pri nich sledujete s deťmi okolie a vymýšľate si príbehy či hádanky, nepríjemných ľudí zas odzbrojíte úsmevom. Deti si vašu pozitívnu náladu všimnú a radi sa vám prispôsobia. Prajeme vám krásne a ničím nerušené zážitky.

Foto: pixabay.com

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *