a Výstave orieškov a (ne)papierakov spoznáte najroztomilejšieho tučka aj strapáčika

V košickom parku Anička sa bude opäť ozývať šťastný brechot. Únia vzájomnej pomoci ľudí a psov organizuje každoročnú Výstavu orieškov a (ne)papierakov. Súčasťou programu, v poradí už 13. ročníka, výstavy budú súťaže šikovnosti a poslušnosti psov, agility, módna dog show, ale aj kreatívne dielne, maľovanie na tvár a rôzne aktivity pre deti. Pozrieť sa môže prísť každý, zúčastniť sa po prvýkrát môžu nielen orieškovia a čistokrvné psíky bez papierov, ale aj čistokrvné psy s preukazom pôvodu.

Únia chce touto formou podporiť majiteľov adoptovaných psov, ktoré dokážu často viac, než ich čistokrvní príbuzní, rýchlo sa učia a svojich majiteľov nadovšetko milujú. Zároveň však chce poukázať aj na časté kupovanie lacných čistokrvných psíkov od tzv. „množiteľov“.

Vystavované psy medzi sebou môžu súťažiť v nevšedných kategóriách ako Roztomilý tučko, Strapáčik, Extrafliačik alebo Supermix dvoch plemien. Výťažok z podujatia bude použitý na starostlivosť o opustené zvieratá v košickom útulku UVP.

Podujatie moderuje známa televízna tvár Janka Hospodárová. „Chcela by som takouto formou presvedčiť ľudí, aby namiesto kúpy psa uprednostnili jeho adopciu. A pokiaľ majú záujem o čistokrvného psíka, ktorý sa nenachádza v útulkoch, určite odporúčam psíka s preukazom pôvodu z overenej chovateľskej stanice. Ľudia často nevedia rozdiel medzi chovateľskou stanicou a ,množiteľmi, ktorí zneužívajú zvieratá na biznis, väčšinou držia rodičov a šteňatá v otrasných podmienkach a používajú ich len ako stroje na rodenie. Kúpou takého šteniatka predlžujeme utrpenie rodičov a podporujeme ,množiteľov v ďalšom týraní. V každom prípade nekupujte, ale adoptujte,“ vysvetľuje moderátorka.

Občianske združenie Únia vzájomnej pomoci ľudí a psov vzniklo v roku 2001 v Košiciach, kde prevádzkuje útulok s kapacitou približne 200 zvierat. Únia tiež buduje kladný vzťah verejnosti k zvieratám, organizuje canisterapiu, výcviky poslušnosti, dogtrekking, besedy v základných školách a rôzne športovo kynologické podujatia pre psov a ich majiteľov.

vystava_UVP_2014

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *