pesticídy

n predstavujú ešte väčšie riziko pre životné prostredie ako sa doteraz predpokladalo. Vyplýva to z novej štúdie, ktorú pre Greenpeace vypracovala jedna z vedúcich vedeckých inštitúcii na danú tému, Univerzita Sussex v Spojenom kráľovstve. Štúdia nielenže potvrdila už existujúce dôkazy o rizikách neonikotinoídov pre opeľovače, ale priniesla aj nové, ktorým saPokračovať v čítaní

Greenpeace Slovensko predstavil novú internetovú stránku Farmári farmárom. Tá prináša prípadové štúdie z európskych fariem, na ktorých sa úspešne pestuje bez použitia pesticídov či umelých hnojív. Zároveň má slúžiť ako platforma pre výmenu informácií medzi farmármi. Do projektu sa zatiaľ okrem Slovenska zapojili aj Belgicko, Bulharsko, Grécko a Francúzsko. AkoPokračovať v čítaní

Organizácia Greenpeace publikovala novú verziu „čiernej listiny pesticídov v EÚ“. Listina hodnotí všetky pesticídy autorizované Európskou úniou a ich vplyv na ľudí či životné prostredie. Zoznam čiernej listiny má zároveň slúžiť ako nástroj pre politikov, spracovateľov potravy a obchodný sektor, aby odstránili používanie pesticídov s vysokou toxicitou. Zoznam analyzuje 520Pokračovať v čítaní

Greenpeace testoval jablká zo supermarketov v jedenástich krajinách Európy. Zatiaľ čo v bio jablkách sa pesticídy nenašli, 83 % z konvenčne pestovaných jabĺk obsahovalo zvyšky pesticídov. Z toho 60 % ich obsahovalo dva a viac druhov. Na Slovensku dopadla najhoršie vzorka slovenských jabĺk Golden Delicious z Billy a vzorka rakúskychPokračovať v čítaní

Greenpeace od mája tohto roku upozorňuje na riziko používania pesticídov v poľnohospodárstve. Priemyselné poľnohospodárstvo a intenzívne používanie chemických prostriedkov na ochranu rastlín, pesticídov, znečisťujú vodu, pôdu a ohrozujú biodiverzitu. Environmentalisti teraz ponúkajú rady, ako na ekologické farmárstvo prejsť. Silná závislosť, ktorú treba začať liečiť. K tej možno podľa koordinátorky kampane JedloPokračovať v čítaní