3 dôvody, ktoré vás presvedčia, že jedenie na gauči nie je nič pre vás

Pravidlá tradičného stolovania sa v posledných rokoch dostávajú do úzadia a nahrádza ich trend, resp. zlozvyk konzumovania jedál v pohodlí obývacej izby. Či už ide o jedlo z donáškovej služby alebo je výsledkom vašeho kulinárskeho umenia, čoraz častejšie ho jeme na gauči, v sprievode zapnutej televízie.

Je čas s tým skoncovať! Pozrite sa na presvedčivé dôvody, vďaka ktorým pochopíte, že toto nie je správna cesta.

1.      Vyššia chuť do jedla

Viaceré štúdie preukázali, že v dôsledku rozptýlenia, spôsobeného napríklad pozeraním televízora, máme tendenciu jesť viac. Keď venujete viac pozornosti tomu, čo sa deje na obrazovke, ako tomu, čo máte na tanieri, nevnímate signály vášho tela.

Tie vás bežne upozornia na to, že ste už sýty. Keď tento podnet nezachytíte, bude vás to nútiť jesť viac – či už v momente rozptýlenia alebo aj neskôr v priebehu dňa.

2.      Nie je to hygienické

Pohodlná pohovka, výborná komédia v TV, nad vami krásny luster do obývačky, ktorý pridáva na atmosfére, … Uznávame, že to všetko môže byť príjemnou kulisou pre vychutnanie si večere. Na druhej strane, je to však veľmi nehygienické. Jedením na gauči v podstate pripravíte uvítaciu párty pre baktérie a šváby, ktoré sa ako prvé objavia pri hľadaní omrviniek.

Priznajte si, že mäkkým textíliám na povrchu nábytku nevenujete toľko starostlivosti ako kuchynskej linke či stolu, ktorý jednoducho len utriete vlhkou handou. Alebo váš gauč pravidelne hĺbkovo čistíte? To sotva.

3.      Negatívny vplyv na zdravie

Zlá poloha na gauči alebo nízka kvalita pohovky, môžu mať dopad na vaše zdravie. Nesprávne prehnutie tela, do tvaru písmena “C”, spôsobuje nadmerný tlak na stavce, platničky a tkanivo, čo môže viesť k chronickej bolesti chrbta. Okrem toho, zlé držanie tela znižuje prietok krvi, čo vedie k vyššej hladine stresu (ani upokojujúci zen obraz na stenu vám už nepomôže).

A riešenie? Vybudujte si nový zvyk – jedze pri jedálenskom stole, na komfortnej stoličke a odložte všetky rušivé digitálne zariadenia. Zútulnite si vašu jedáleň peknými bytovými doplnkami, pozrieť si môžete napríklad ponuku na Glast.sk, vďaka ktorým bude večera príjemným zážitkom.

Zdroj obrázku: Dejan Dundjerski / Shutterstock.com

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *