ako si vybrat externy hardisk

Nestraťte dôležité dáta. Zálohujte na externý disk

Strata dôležitých dát, alebo ich časti, stretla nejedného z nás. Aby sa to už nestalo, je dobré si všetky dáta zálohovať na externý disk alebo iné externé úložisko . Zvoľte to správne pre vaše potreby.

Externé úložisko v akejkoľvek forme by malo byť povinnou výbavu každého, kto nechce prísť o fotky, videá alebo iné dokumenty. Externých diskov a úložísk je veľa druhov. Vyberajte uvážlivo.

Aké sú druhy externých úložísk?

Externé disky sú veľkou výhodou, sú malé a skladné a dosahujú kapacity až niekoľko TB. U tých kompaktných externých úložísk narazíte na klasické a tiež tie, ktoré majú SSD vo vnútri, pričom každý je vhodnejší pre inak náročného používateľa.

Ďalším riešením môže byť aj domáce stolné úložisko, v podobe väčšieho disku v špeciálnom boxe. Okrem kapacity je ich výhodou prenositeľnosť a vy tak môžete mať všetky dáta neustále pri sebe aj na cestách.

Pokročilým domácim riešením je potom úložisko s niekoľkými diskami zapojenými v režime RAID alebo s možnosťou pripojenia do siete. Využiť môžete aj pokročilé sieťové úložisko NAS, ktoré ponúkne bezchybnú funkčnosť v lokálnej sieti a môže slúžiť aj ako multimediálny server, zálohovací server a ďalšie.

Zálohujte správne

Keď už sa rozhodnete, ktorý externý disk si kúpite, mali by ste zálohovať správne, pričom však neexistuje žiadny ideálny spôsob zálohovania. Veľa záleží aj na tom, koľko dát budete zálohovať, ako sú dôležité alebo využívané. Tie najdôležitejšie dáta by ste mali zálohovať v niekoľkých fázach, ktoré by mali poskytnúť dostatočnú ochranu.

V mnohých prípadoch môžete zvoliť aj automatické zálohovaniena vami vybraný externý disk alebo úložisko. V každom prípade však zálohujte na disk v počítači. Teda aj v prípade, že chcete zálohovať niečo z USB kľúča, dáta najprv preneste na disk počítačaa až následne na externý disk. Zvýšite tak bezpečnosť uchovávania dát.

Ako vybrať externý disk?

Jedným z najlepších a najdostupnejších zálohových riešení sú externé disky. Tie si môžete vyberať podľa niekoľkých kritérií:

  • Podľa spôsobu zapojenia– ideálne sú USB externé disky, ktoré sú vhodné pre takmer každý počítač ale aj televízor. Pre smartphone zvoľte bezdrôtový disk.
  • Podľa využitia– pre častý prenos dát je vhodné použiť externý disk s veľkosťou 2,5“ s veľkosťou až 5 TB, vhodné pre väčšinu použití a sú cenovo dostupnejšie. Tie väčšie, 3,5“, zostávajú doma či v kancelárii, keďže sú ťažšie a väčšie a nie úplne vhodné na prenášanie. Ponúkajú ale vyššiu kapacitu a sú vhodnejší pre občasné zálohovanie.

Zvoľte si vhodnú kapacitu

Kapacituexterného disku voľte podľa vlastných potrieb. Vždy zvážte, či potrebujete disk pre občasné domáce zálohovanie fotiek alebo na intenzívne používanie. Na zálohovanie kancelárskych dokumentov postačí aj kapacita 500 GB, pre zálohovanie fotiek alebo videí, zvoľte kapacitu vyššiu.

Zálohovanie nezanedbávajte. Externých diskov je dnes na trhu veľa a si môžete vybrať ten najlepší pre vás. Pri kúpe myslite aj na to, na čo chcete disk používať, či to bude občasné zálohovanie alebo intenzívne, aj na to, či plánujete zálohovať len dokumenty alebo fotografie a videá, ktoré zaberú podstatne väčšiu časť kapacity. Nastavte si tiež automatické zálohovanie a nemusíte sa báť, že by ste naň zabudli. 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *