Veselo o tom, ako sa Róm „prepašoval“ do majority

František Balog prichádza so svojou prvou autorskou monodrámou

Do svojej tretej sezóny vstupuje Divadlo Actor pod vežou Košice autorskou monodrámou Františka Baloga Róm z perinky, alebo ENTER THE MAJORITY. Hlavnou postavou tejto situačnej komédie je Róm, ktorý divákom vyrozpráva svoje humorné, bizarné historky cez ktoré sa postupne dostane do majoritnej spoločnosti. „Jeho presun prebehne úplnou náhodou, ako keby sa do nej prepašoval práve cez tieto príhody. Situácie a pointy všetkých historiek sú komplet úplne autentické a udiali sa presne tak, ako som ich vykreslil. Niektoré situácie a postavy som vo výraze a kostýme samozrejme zámerne prehnal, pretože hra sa prikláňa ku groteske,“ vraví herec, režisér a spoluzakladateľ divadla František Balog, inak člen činohry Štátneho divadla Košice.

Pri práci sa stretli ľudia z niekoľkých divadiel

Tím, ktorý divadelnú novinku realizoval tvoria členovia niekoľkých slovenských divadiel od Bratislavy po Košice. „Predstavenie režíroval Juraj Bielik, režisér a poverený šéf divadla Jána Palárika v Trnave, dramaturgičkou je Miriam Kičiňová, hlavná dramaturgička Slovenského národného divadla, spolupracujúca aj s košickým Štátnym divadlom. Autorom hudby je Peter Orgován z Bábkového divadla v Košiciach. O scénografiu sa postaral môj kolega a kamarát zo Štátneho divadla Tomáš Diro, spoluzakladateľ Divadla Actor pod vežou Košice,“ predstavil František Balog spolupracovníkov podieľajúcich sa na vzniku nového predstavenia. „Naša monodráma je svojim spôsobom samoliečbou s veľkým nadhľadom. Nemá pôsobiť nijako tragicky, ani melancholicky, alebo sentimentálne, ale práve naopak. Svojimi historkami má ľudí pobaviť. Hrám niekoľko postáv, s ktorými sa tento Róm stretol, napodobňuje ich, vytvára ich charaktery a tak vznikajú rôzne veselé situácie. Je to aj trocha one man show, či stand up komedy, zahrali sme sa i na tento štýl,“ vysvetľuje autor.

Skúšalo sa desať hodín denne

Hra vznikala pomerne ťažko. Skúšalo sa síce len 11 dní, ale desať hodín denne. „Proces vzniku bol veľmi intenzívny. Všetky naše aktivity išli bokom, celé dni sme boli zavretí u nás v divadle. Myslím, že to malo význam a splnilo presne to, čo sme chceli. Cez svoje príbehy má hra pôsobiť motivačne pre decká, ktoré majú podobný osud ako ja. Chceme povedať, že nezáleží na tom či je človek modrý, ružový, alebo fialový, ale keď na sebe pracuje dosiahne výsledok. V predstavení je povedané, že najsilnejším prostriedkom pre sebarealizáciu je motivácia. Čo bolo nielen v mojom, ale aj v ostatných prípadoch ktoré poznám dosť silným prostriedkom,“ hovorí František Balog.

Predstavenia v Košiciach, Spišskej Novej Vsi aj v rádiu Regina
Monodrámu Róm z perinky, alebo ENTER THE MAJORITY diváci uvidia v Košiciach v Radničnej sále Miestneho úradu Mestskej časti Košice – Staré Mesto na Hviezdoslavovej ulici 6. 9. 2018, 20. 9. 2018 a 27. 9. 2018 vždy o 18.30 hod.

Októbrové predstavenia sa odohrajú v Divadle Kontra na Zimnej ulici 68 v Spišskej Novej Vsi 6. 10. 2018 a 13. 10. 2018 vždy o 19.00 hod.

Zaujímavú ponuku na hosťovanie dostalo divadlo od rádia Regina Východ. František Balog svoju hru odohrá 5. 11. 2018 priamo v štúdiu rádia, ktoré ho celé odvysiela.

Natália Novotná

foto: archív Divadla Actor pod vežou Košice

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *