Zariaďte si spálňu tak, aby sa vám v nej dobre spávalo

Problémy s nespavosťou trápia každého druhého Slováka. Najčastejšími príčinami nespavosti sú práve stres, nervozita a napätie. Aby vás ale problémy s nespavosťou zďaleka obchádzali, je nevyhnutné si v spálni vytvoriť dobré podmienky na spánok. Na čo by ste mali myslieť?

Tieniace prvky

Pre dobrý spánok je nevyhnutné myslieť na inštaláciu kvalitného žalúzia alebo roliet, ktoré budú eliminovať svetlo z vonkajšieho priestoru. Spávať pri zasvietenej lampičke sa nikdy neučte. Nikdy sa totiž dobre nevyspíte. Aby ste sa dokázali dobre vyspať, potrebujete mať v spálni tmu, a to za každých okolností.

Materiál posteľných obliečok

Kvalitu vášho spánku ovplyvní aj materiál posteľných obliečok, ktoré používate. Najkvalitnejším materiálom je samozrejme bavlna. Cez letné mesiace ale využijete skôr príjemné saténové obliečky. Prekvapujúco sa do popredia opäť dostávajú flanelové obliečky, ktoré môže pokojne konkurovať tým najkvalitnejším bavlneným obliečkam.

Dobrý matrac a vankúš

Aby ste dobre spávali, potrebujete mať kvalitný matrac a vankúš. Čo sa týka matracov, dôkladne zvážte ich výber. Odporúčame vám hľadať skôr menšie firmy, ktoré vám vyrobia, resp. vyberú z ponuky matrac určený presne na vašu váhu. Z vankúšov si vyberajte anatomické vankúše, ktoré sú menších rozmerov. K nim budete potrebovať dokúpiť aj obliečky na vankúše.

Ak budete spávať na vyležanom vankúši a matraci, začnú vás trápiť bolesti v krížovej oblasti a krku. Matrace odporúčame vymieňať po desiatich rokoch. Pravidelne ich prášte, vetrajte. Nezabudnite si kúpiť luxusný prehoz na posteľ, ktorý ochráni posteľné obliečky pred opotrebovaním, špinou a prachom.

Žiadna technika

Do spálni si nikdy nedávajte žiaden televízor, počítač a dokonca ani mobilný telefón. Technika vo výraznej miere ovplyvňuje náš spánok a ak sa chceme dobre vyspať, do spálne by sme si ju nemali brávať.

Okrem techniky si do spálne nenoste ani prácu. Spálňa je miesto, kde si po náročnom dni prídeme oddýchnuť, načerpať novú energiu a nie pracovať, pozerať televízor, surfovať na internete.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *