Životné poistenie – aké sú možnosti?

Prečo je dobré mať životné poistenie, aké sú možnosti pri uzatváraní životného poistenia a čo všetko vám takéto poistenie zaručuje? Tu sú odpovede na vaše otázky.

Životné poistenie patrí k záležitostiam, o ktorých je do istej miery chúlostivé hovoriť, ale jednoznačne majú svoj praktický význam. Nikto totiž nepozná budúcnosť a nevie, čo ho postretne. Je preto praktické byť pripravený a životné poistenie je jednou z tých istôt, ktoré sa vám aj vašej rodine v prípade núdze hodia.

Predovšetkým – prečo?

Nikto z nás nemladne. Ak nemáte dvadsať rokov a vaším jediným problémom nie je skúška na vysokej škole alebo kam pôjdete večer na pivo, mali by ste riešiť životné poistenie. V mladom veku má človek aj tak pocit nesmrteľnosti a málokedy je zaťažený dlžobami a splátkami.

Keď už však máte tridsať plus a máte na krku hypotéku, lízing na auto a bežné výdavky na bývanie, jedlo a ďalšie potreby, tak už pocit neohrozenosti nemáte. Na to, aby ste svoje účty platili načas a vyhli sa ťažkostiam, potrebujete pravidelný príjem vy aj vaša rodina.

Predstavte si, že o tento príjem prídete – spadnete na bicykli, zrazí vás auto, spadnete na lyžovačke alebo ste účastníkom dopravnej nehody, ktorá vás nadlho – alebo navždy – vyradí z pracovného cyklu. Vtedy vstupuje na dejisko životné poistenie – ak ho, samozrejme, máte.

Ako sa spomína v úvode, neviete, čím vás budúcnosť prekvapí. Za svoje rozhodnutia ste však zodpovedný vy a preto je dobré na riziká myslieť a nemávnuť nad nimi rukou. Poistiť sa je ako investícia do budúcnosti. Rozumná investícia.

Rizikové životné poistenie

Aké sú teda možnosti, čo si vybrať? Životné poistenie bez sporenia, investičné životné poistenie alebo aké životné poistenie ako investícia do budúcnosti? Jednou voľbou je rizikové životné poistenie, určené na finančné zabezpečenie rodiny – ak poistený zomrie alebo ostane natrvalo práceneschopný.

Takáto poistka napríklad uhradí nesplatený úver a ak niečo ostane, oprávnená osoba dostane peniaze naspäť. V prípade úmrtia netreba čakať na ukončenie dedičského konania – poistné plnenie nie je jeho predmetom.

Rizikové životné poistenie obsahuje koncept takzvaného zdravého životného štýlu. Pri stanovení poistného sa tak rozlišujú niektoré faktory, ako napríklad to, či je klient fajčiar alebo nefajčiar (nefajčiar je v tomto prípade človek, ktorý už minimálne tri roky nefajčí, resp. nefajčil nikdy). Nefajčiari sa preto môžu tešiť na atraktívnu cenu poistenia. Fajčiari budú na tom, naopak, o čosi horšie (a to nielen zdravotne).

Výhodami tohto poistenia sú predovšetkým rovnaká cena poistenia po celý čas platenia, poistná ochrana až do veku 75 rokov, asistenčné služby zdarma. Pre nefajčiarov sú v ponuke rôzne výhody a odmeny za lojalitu a tiež je tam už spomínané vyňatie z dedičského konania. Táto forma poistenia sa určite oplatí a patrí k odporúčaným formám pre ľudí s aktívnym životným štýlom a tiež pre tých, ktorí si nemôžu dovoliť výpadok finančného príjmu.

Investičné životné poistenie

Jednou z ďalších výhodných foriem životného poistenia je investičné poistenie – to umožňuje efektívne zhodnocovať vaše financie. Existuje viacero druhov, klient napríklad môže uzavrieť investičné životné poistenie s jednorazovo plateným poistným, alebo s bežne plateným poistným.

Prvý druh je vhodný pre ľudí, ktorí si chcú atraktívne zhodnotiť svoje úspory a voľné financie a tiež si chcú zabezpečiť blízkych pre prípad nečakanej smrti. Klient má možnosť investovať do troch investičných stratégií, ktoré sa odvíjajú od jeho individuálnych požiadaviek a potrieb.

Pri druhom type poistenia (s bežne platným poistným) sú klientove prostriedky aktívne riadené a investované do stratégií tak, aby sa diverzifikovalo riziko investovania. Je to ideálny spôsob, ako výhodne investovať a zároveň sa zabezpečiť. Tu existuje aj možnosť pripoistenia, napríklad proti následkom úrazu, či pre prípad kritických chorôb (ako sú rakovina, skleróza, infarkt myokardu, mozgová príhoda, zlyhanie obličiek, Alzheimerova a Parkinsonova choroba, či dokonca AIDS, slepota, strata končatín alebo operácia aorty a bypass).

Ak sa už ako poistený klient stanete invalidom (a Sociálna poisťovňa vám prizná invalidný dôchodok), toto pripoistenie vám môže zabezpečiť pokračovanie investovania, pričom platenie bežného poistného prevezme poisťovňa. Toto je však, samozrejme, dobré si zistiť pri uzatváraní poistenia s danou poisťovňou.

Investičné životné poistenie je vhodné pre tých z vás, ktorí chcú mať prehľad o tom, čo sa im ako zhodnocuje a čo im odchádza z osobného účtu. Nevyhnutnou podmienkou pri tomto poistení je transparentnosť. Tá je zabezpečená oddelením investičnej časti poistenia od rizikovej a klient má možnosť širokého výberu poistného krytia na rôzne poistné udalosti – napríklad poistenie pre prípad úmrtia následkom úrazu, poistenie bolestného za hospitalizáciu v dôsledku úrazu, či poistenie trvalých následkov úrazu.

Nečakajte a konajte

Poistite sa. Životné poistenie je ako investícia do budúcnosti, ktorú je dobré mať. V prípade ťažkostí to oceníte nielen vy, ale aj vaši najbližší.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *