Zatraktívnenie povolania sestry sa nedá urobiť bez úpravy platov

Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek odmieta tvrdenia ministra zdravotníctva Tomáša Druckera v diskusnej relácii TA3 o tom, že sestry sa v súčasnosti majú lepšie ako v roku 2012, nakoľko ich mzdy majú rasť oveľa rýchlejšie ako priemerná mzda v národnom hospodárstve. Skutočnosť je taká, že väčšina zo 40 000 sestier a pôrodných asistentiek má už niekoľko rokov takmer rovnaký plat, pričom je demotivovaná a znechutená zo súčasného stavu.

Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek upozorňuje Ministerstvo zdravotníctva SR na to, že ak chce doplniť chýbajúce tisíce sestier v systéme, potrebuje ich motivovať jednak úpravou mzdového ohodnotenia, zlepšením pracovných podmienok, ako aj zvýšením spoločenského statusu. „Keď neustále počúvame, ako sa máme dobre a naša ekonomika napreduje, len ťažko v tomto marazme a pri pokračujúcich kauzách predražených tendroch uveríme tomu, že na mzdy sestier nie sú peniaze. Sestry si veľmi dobre vedia svoju mzdu zrátať a skontrolovať. Platy sestier sa mali zvýšiť už v roku 2012 počas vlády Ivety Radičovej, ale platnosť zákona zrušil Ústavný súd. Základné mzdy sa nakoniec síce upravovali od tohto roku v súvislosti so zákonom o spoločnom odmeňovaní všetkých zdravotníkov, ale len pre niektoré sestry a viac menej o omrvinky,“ konštatovala prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Mgr. Iveta Lazorová, dipl. p. a., ktorá upozorňuje na to, že úprava platov od januára tohto roku sa vôbec netýka tretiny sestier, ktoré pracujú v ambulanciách a zariadeniach sociálnych služieb, ktorých príjem sa za mnohokrát blížiaci k minimálnej mzde.

Podľa člena Rady a Prezídia Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek PhDr. Milana Laurinca, PhD. je zvláštne, že potom, čo sestry zvádzali náročný boj za lepšie pracovné podmienky, minister zdravotníctva Tomáš Drucker príde s vyjadrením o náraste miezd sestier na úroveň 95 % priemernej mzdy v národnom hospodárstve, a tvári sa, ako keby tu žiadny problém neexistoval. „Ak sa máme tak skvelo a mzdy sú také, ako minister uvádza, prečo nie sú motivačným faktorom, aby sa zvýšili počty sestier na Slovensku a neodchádzali do zahraničia, alebo mimo zdravotníctva? Ako krízový manažér by šéf rezortu mal prejaviť svoju zručnosť a nenechať sa opiť rožkom, že financií v zdravotníctve bude dosť, ale snažiť sa urobiť všetko preto, aby boli sestry konečne spokojné so svojím spoločenským postavením a motivované ostať v systéme slovenského zdravotníctva“ dodal člen Rady a Prezídia SK SaPA PhDr. Milan Laurinc, PhD., dipl. s., ktorý ministra zdravotníctva Tomáša Druckera žiada, aby sa opatrne vyjadroval o súčasnom mzdovom ohodnotení sestier a pôrodných asistentiek v prípade, pokiaľ chce i naďalej udržať sociálny zmier do budúcnosti.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *