SK SaPA je proti návrhu novej nemocnice na bratislavskej Patrónke

Bratislava 13. 1. 2015 – Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SK SaPA) nesúhlasí s takým návrhom novej bratislavskej nemocnice, ktorý povedie k prepúšťaniu sestier a ostatných zdravotníckych pracovníkov, nakoľko to neprispeje k skvalitneniu zdravotnej starostlivosti, ale naopak k jej zhoršeniu.

SK SaPA nesúhlasí so štúdiou, ktorá počíta s tým, že v novej bratislavskej nemocnici by sa celkový počet zamestnancov mal znížiť zo súčasných 4022 zamestnancov na 3 380 ľudí, pričom o prácu by prišli najmä sestry, nižší zdravotnícki pracovníci a administratívny personál. „S uvedeným návrhom SK SaPA v žiadnom prípade nemôže súhlasiť, nakoľko sa v novej nemocnici počíta nielen so znížením počtu zdravotníckych pracovníkov, ale aj s redukciou celkového počtu lôžok, predpokladaných hospitalizácií, čo v konečnom dôsledku povedie k zhoršeniu zdravotnej starostlivosti poskytovanej pacientom,“ konštatovala prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Mgr. Iveta Lazorová, dipl. p. a., ktorá opätovne upozorňuje na akútny nedostatok sestier a pôrodných asistentiek na Slovensku, o čom svedčí aj to, že u nás na jednu sestru priemerne pripadá 15 pacientov, pričom v Európskej únii je priemerne na jednu sestru 7-8 pacientov.

SK SaPA ďalej upozorňuje na to, že zníženie počtu sestier a zdravotníckych pracovníkov v bratislavskej novej nemocnici povedie opäť k odchodu sestier do zahraničia, nakoľko tie určite nepôjdu pracovať do okolitých regionálnych nemocníc  za nižšie mzdy, ale príjmu ponuky zo zahraničia. „SKSaPA má ponuky práce pre sestry z Nemecka, Rakúska, ale aj Malty či z Veľkej Británii, kde je výrazný nedostatok sestier a pôrodných asistentiek. Tento odchod zdravotníckych pracovníkov môže spôsobiť nedostatok sestier a pôrodných asistentiek do budúcnosti, ktorý bude nahrádzaný nekvalifikovanými inými pracovníkmi, s čím v žiadnom prípade nemôžeme súhlasiť,“ dodala Mgr. Iveta Lazorová, dipl. p. a.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *