Minister zdravotníctva Tomáš Drucker zatiaľ „liek“ na riešenie problémov sestier a pôrodných asistentiek nenašiel

Bratislava 19. 5. 2016 – Aj napriek tomu, že minister zdravotníctva Tomáš Drucker sa s predstaviteľmi Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek vo štvrtok 19. mája 2016 stretol už druhý krát, sestry a pôrodné asistentky sa zatiaľ zlepšenia podmienok pre svoju prácu nedočkajú. Šéf rezortu zdravotníctva potrebuje ďalšie analýzy a stretnutia.

Predstavitelia Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek na stretnutí ministra zdravotníctva Tomáša Druckera, štátneho tajomníka MZ SR prof. MUDr. Stanislava Špánika, CSc. informovali o uzneseniach delegátov Snemu komory, ktorý sa konal 22.-23. apríla v Poprade.Aj napriek tomu, že minister zdravotníctva deklaruje snahu o zlepšenie dialógu, ani toto dnešné konkrétne stretnutie neprinieslo žiadne závery. Stále sme žiaľ vo fáze, keď sa pripravujú analýzy zadefinovaných problémov, čo sa týka odmeňovania, kompetencií či nedostatku sestier,“ konštatovala prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Mgr. Iveta Lazorová, dipl. p. a.

Zástupcovia sestier ministra zdravotníctva informovali o aktuálnom počte sestier a pôrodných asistentiek na Slovensku, a požiadali ho, aby akútne riešil nedostatok pracovníkov, teda predovšetkým sestier. Zatiaľ, čo v Rakúsku má totiž jedna sestra na starosti 7 pacientov, na Slovensku by sa mala starať o trinástich, ale reálne sa často venuje tridsiatim. Sestry podľa člena Prezídia a Rady PhDr. Milana Laurinca, PhD. dipl. s. ministra zdravotníctva varovali, že vzdelávanie sestier na základe vzoru Českej republiky neprinesie viac sestier do systému, ale naopak do vzdelávania prinesie chaos a zhorší súčasný stav.

Druhou požiadavkou sestier na ministra zdravotníctva je spravodlivo a motivačne oceniť prácu sestier a pôrodných asistentiek na základe príslušných kompetencií, aby sa do systému dostalo viac nových kolegýň. Treťou požiadavkou je zabezpečiť, aby sa v štruktúre ministerstva zdravotníctva vytvorila pozícia ministerskej sestry s patričnými kompetenciami. „Pozícia ministerskej sestry nie je ničím novým, lebo už bývalý minister zdravotníctva Tibor Šagát sa na konferencii ministrov zdravotníctva v Mníchove zaviazal, že sestry by mali mať pozíciu ministerskej sestry a mali by sa podieľať na politike štátu a ošetrovateľstva zdravotnej starostlivosti. Hlavnou úlohou tejto pozície by mala byť koordinácia metodických riadení a ošetrovateľských postupov, pretože sestry sa v legislatíve od roku 2004 prakticky nikam neposunuli,“ dodala prezidentka SK SaPA Mgr. Iveta Lazorová, dipl. p. a. s tým, že kým lekári majú zastúpenie priamo na ministerstve, sestry túto možnosť ako najpočetnejšia skupina v zdravotníctve stále nemajú

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *