V Košiciach vzniká centrum pre LGBTI ľudí

V plánoch pokročili ďalej. Po Bratislave vznikne komunitné a poradenské centrum pre gejov, lesby, bisexuálnych a transrodových ľudí aj v Košiciach. Psychologické, psychoterapeutické, sociálne a právne poradenstvo pre LGBTI komunitu otvoria už v najbližších mesiacoch. Za projektom stoja PRIDE Košice.

Košice postúpili v plánoch, zisťujú potreby ľudí

Keď v roku 2011 vzniklo v hlavnom meste Q – centrum jeho pracovníci a pracovníčky netušili, koľko ľudí bude mať záujem o pomoc a ani či sa ich náročný projekt udrží. Po piatich rokoch sa ukázalo, že komunitné a poradenské centrum nie je zbytočné. Pomohlo už niekoľkým desiatkam ľudí. Organizátori a organizátorky PRIDE Košice sa rozhodli, že ani na východe Slovenska by takéto centrum nemalo chýbať. Nezávisle od Bratislavy pracujú na otvorení košického centra už pár mesiacov. Majú dohodnuté kapacity v oblasti právneho, sociálneho, psychologického a psychoterapeutického poradenstva. „Práve bratislavské Q – centrum na konkrétnych prípadoch ukázalo, že mnohí ľudia potrebujú a vyhľadávajú pomoc v súvislosti s ich LGBTI identitou. A to hovoríme o “liberálnejšej” časti Slovenska. Podľa mňa, čím ďalej na východ od Bratislavy, tým viac táto potreba porastie. Aby sme však mali i viac konkrétne údaje, spúšťame dotazníkový prieskum záujmu a potrieb,“ uviedol riaditeľ PRIDE Košice Róbert Furiel. Priestor vidí aj pre párové poradenstvo a poradenstvo pre rodičov, no venovať by sa, podľa jeho slov, chceli aj prevencii pohlavne prenosných infekcií.

duha_nas_spaja

Služby sprístupnia ľuďom, ktorí ich potrebujú bezplatne

Na príprave centra sa podieľajú nielen organizátori a organizátorky košického sprievodu, ale pre potreby centra tvoria aj nový tím. Služby bude košické komunitné a poradenské centrum poskytovať v troch základných variantoch – bez úhrady za poskytnutú pomoc, s čiastočnou úhradou a s plnou úhradou. „Na jednej strane chceme dať možnosť ľuďom, ktorí si tieto služby môžu a chcú hradiť. Na druhej strane ich chceme sprístupniť i ľuďom, ktorí ich potrebujú z ľubovoľného dôvodu bezplatne,“ vysvetľuje Róbert Furiel.

Komunitné a poradenské LGBT centrá sú otvorené pre každého, kto trpí strachom z comingoutu, z reakcií priateľov a rodiny, homofóbiou, bifóbiou, transfóbiou či diskrimináciou, kvôli sexuálnej orientácii.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *