Smutná správa – zomrel Juraj Šomorjai

Slovenský divadelný svet zasiahla v stredu 27. apríla 2016 ďalšia smutná správa. Vo veku 82 rokov zomrel dlhoročný sólista Opery Štátneho divadla Košice Juraj Šomorjai. Jeho nezameniteľný bas znel z divadelného javiska v Košiciach viac ako tri desiatky rokov. Česť jeho pamiatke!

Rodák z Budapešti Juraj Šomorjai vyštudoval operný spev na VŠMU v Bratislave. Po ukončení štúdií pôsobil v opere Divadla J. G. Tajovského v Banskej Bystrici, v divadlách v Meiningene, Dessau a St. Gallene a od roku 1974 bol sólistom operného súboru Štátneho divadla Košice. Na divadelných doskách sa predstavil v množstve postáv. Stvárnil napríklad Štelinu v Krútňave, Vodníka v Rusalke, Mefista vo Faustovi a Margaréte či Gremina v Eugenovi Oneginovi. Ešte pred niekoľkými rokmi ho mohli diváci vidieť v úspešných inscenáciách Madama Butterfly či Predaná nevesta a veľkou rozlúčkou s javiskom bol v novembri 2008 jeho samostatný operný recitál, ktorým oslávil svoje 75. narodeniny.

Ako pedagóg pôsobil od roku 1996 na košickom Konzervatóriu a vychoval množstvo dnes už známych operných spevákov. Prvé spevácke kroky pod jeho vedením robili napríklad Peter Berger, Marián Lukáč, Titusz Tóbisz a mnohí ďalší.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *