Aj na Slovensku kupujeme outdoor oblečenie s nebezpečnými PFC látkami

Greenpeace našiel počas testovania produktov najväčších výrobcov outdoor oblečenia nebezpečné a z prírody ťažko odbúrateľné chemické látky, ktoré v mnohých prípadoch ohrozujú zdravie a životné prostredie. Značky ako The North Face, Patagonia, Mammut, Colombia alebo Haglofs vedome používajú PFC látky, aby výrobkom zaistili vodoodolnosť. Na Slovensku Greenpeace testoval topánky a ruksak značky Mammut. Namerané chemické látky preukazovali vysoké hodnoty.

Nebezpečné látky PFC sa našli nielen v oblečení, ale aj v iných výrobkoch – v topánkach, v stanoch, v lanách alebo v spacích vakoch. Bez stôp PFC boli iba štyri zo 40-tich testovaných výrobkov. Aj napriek tomu, že väčšina značiek verejne deklarovala, že PFC látky s dlhým reťazcom už nepoužíva, v 18-tich výrobkoch sa našli aj tieto.

Oba výrobky, ktoré Greenpeace zakúpil na Slovensku, obsahovali látky PFC s dlhým reťazcom, a to vo vysokých množstvách. Aj napriek tomu, že európska norma na tieto látky neexistuje, Nórsko si určilo hornú hranicu PFOA na hodnote 1 µg/m². Oba výrobky zakúpené na Slovensku túto hranicu obsahom PFC prekročili. V topánkach sa namerali hodnoty 12,73 µg/m² a v ruksaku 4,24 µg/m² na vnútornej strane a 1,16 µg/m² na vonkajšej strane. Oba výrobky tak Greenpeace zaradil do pomyselnej kategórie „špinavých výrobkov“.

„Vysoké koncentrácie PFOA a PFC s dlhým reťazcom sme našli v niektorých výrobkoch značky The North Face a Mammut. S týmito látkami sa spájajú zdravotné riziká, vrátane vzniku rakoviny a ich použitie je, napríklad, v Nórsku obmedzené. Tieto informácie nás znepokojujú. Veríme, že turisti, lyžiari ale aj milovníci prírody by si takisto želali, aby ich oblečenie bolo trvalo udržateľné a bez toxických látok, ktoré môžu ohroziť ich zdravie ako aj prírodu,“ myslí si koordinátorka kampane Detox Outdoor, Katarína Nikodemová.

PFC sú nebezpečné chemické látky, známe aj ako plnofluorované uhľovodíky alebo fluórokarbóny. Ak sa raz dostanú do životného prostredia, veľmi pomaly sa rozkladajú; zostávajú v prostredí mnoho rokov a rozptyľujú sa po celej planéte. Počas nedávnych expedícii ich Greenpeace našiel aj na najodľahlejších miestach našej planéty, vrátane Nízkych Tatier. Našli sa aj v tele delfínov, v pečeni polárnych medveďov alebo v ľudskej krvi. Niektoré druhy PFC narúšajú reprodukciu, zvyšujú tvorbu nádorov a ovplyvňujú hormonálnu sústavu.

„Vyzývame značky The North Face, Mammut a ďalšie, aby prehodnotili svoje výrobné procesy a nahradili nebezpečné PFC látky už existujúcimi alternatívami, ktoré nepredstavujú nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, zvieratá a prírodu,“ dodala Katarína Nikodemová. „Sme presvedčení, že outdoor komunita má obrovský potenciál stať sa odvetvím, ktoré bude inšpirovať aj zvyšok odevného priemyslu k výrobe odevov bez chemického znečistenia,“ uzavrela.

Podporte petíciu na:   http://bit.ly/1PspwIT

link na štúdiu v angličtine: http://www.greenpeace.org/international/Global/international/publications/detox/2016/Leaving-Traces.pdf

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *