Pacientom s pruhom prednej brušnej steny pomáhajú v Šaci laparoskopicky, zotavia sa oveľa rýchlejšie

Stretli ste sa už niekedy so zdravotným problémom, ktorému ľudovo hovoríme pruh? Odborníci ho označujú názvom hernia alebo prietrž, existuje pritom niekoľko typov. V Šaci sa momentálne pozornosť sústreďuje na pruh prednej brušnej steny. Vyskytuje sa častejšie u starších ľudí, predovšetkým u mužov a tiež u obéznych. Iné než operatívne riešenie prakticky neexistuje. Prietrže sú veľmi častým zdravotným problémom, pokiaľ sa zanedbajú, následky môžu byť závažné.

V ŠACI OPERUJEME LAPAROSKOPICKY AJ PRUH PREDNEJ BRUŠNEJ STENY

Laparoskopické operácie pruhu prednej brušnej steny na Slovensku nie sú celkom bežné. Šačianski chirurgovia sa tejto operatíve venujú už vyše roka, za to obdobie takto od operovali 25 pacientov. Výhody laparoskopie sú natoľko efektívne, že odporúčajú jej ďalšie rozšírenie. Preto sa na Chirurgickej klinike LF UPJŠ Nemocnica Košice – Šaca a.s. uskutočnil klinický workshop na tému: „Laparoskopické riešenie ventrálnych hernií“.

IZRAELSKÝ ŠPECIALISTA V ŠACI

Hlavným školiteľom bol špičkový svetovo uznávaný chirurg, odborník na laparoskopické operácie z Izraela MUDr. David Hazzan, riaditeľ Laparoskopickej chirurgickej jednotky z Carmel Medical Center z Haify. Workshop nebol len o teoretickom odovzdávaní vedomostí, 5 – 6 slovenskí chirurgovia si priamo pozreli operačné zákroky, ktoré sme na našej chirurgii realizovali v spolupráci s izraelským špecialistom,“ vysvetľuje prednosta Chirurgickej kliniky v Šaci MUDr. Andrej Vrzgula, PhD.

PODSTATA LAPAROSKOPIE PRI PRUHU

Pri laparoskopickej operácii prietrže urobí chirurg 3 malé rezy na brušnej stene a vloží do vnútra malé trubičky (trokáre), ktorými prejdú optika a pracovné nástroje. Operačný tím môže celý proces sledovať na obrazovke. „Jedným asi centimetrovým otvorom na bočnej strane dutiny brušnej sa vedie do brušnej dutiny optika, dva menšie sú pracovné a zavádzajú sa nimi dovnútra pracovné nástroje s rôznym zakončením. Napríklad nožnice, alebo pomôcky s rôznym uchopením, ktorými môžeme strihať, šiť či zastavovať krvácanie. Postupnou preparáciou sa uvoľnia zrasty medzi orgánmi dutiny brušnej a oslabeným miestom v stene brušnej, ktoré sú často prítomné a následne sa cez oslabenú oblasť umiestni kúsok sieťky. Táto sa pridrží niekoľkými tenkými nitkami a drobnými vstrebateľnými „ vrutmi“, čo umožní jej fixáciu na požadovanom mieste,“ vysvetľuje podstatu miniinvazívneho chirurgického zákroku prednosta A. Vrzgula.

IMG_4371

VÝHODY LAPAROSKOPIE PRE PACIENTA

Sú nesporné,“ prízvukuje MUDr. Vrzgula. „Pacient sa zotavuje oveľa rýchlejšie než pri klasickej operácii. Má menšie pooperačné bolesti, menej často dochádza k pooperačným komplikáciám. K bežnému životu sa môže vrátiť oveľa skôr, pretože rekonvalescencia trvá zhruba 1 – 2 týždne, v opačnom prípade až 2 mesiace. A nezanedbateľný je aj kozmetický efekt, namiesto osem až desaťcentimetrovej jazvy na bruchu ostanú iba nepatrné stopy po troch otvoroch. Pacient po laparoskopickej operácii môže vstať už o niekoľko hodín, môže sa prejsť, môže prijímať potravu a cíti sa vcelku dobre.“

Slová chirurga potvrdzuje aj 61-ročná Barbora Sováková z Košíc, ktorá už v minulosti absolvovala klasickú operáciu pruhu. „Tentoraz som sa rozhodla pre laparoskopické riešenie, viem, že je to oveľa menšia záťaž pre organizmus a že človek je po operácii skôr mobilný,“ vysvetľuje. „Počula som o tejto metóde s použitím sieťky a rozhodla som sa ju vyskúšať. Takisto som chcela vyskúšať nové moderné operačné centrum s novými prístrojmi, ktoré v Šaci v nemocnici sú.“ To, že ju operoval svetovo uznávaný chirurg, odborník na laparoskopické operácie MUDr. David Hazzan a špičkový chirurg MUDr. Vrzgula, si veľmi pochvaľuje. „Mala som pocit, že som v dobrých rukách.“

ČO JE PRUH?

Ide o otvor v brušnej stene, kadiaľ sa orgány tlačia do podkožia, vzniká najskôr v oslabených miestach alebo po operáciách. Svaly, ktoré držia brušnú stenu, slabnú s vekom, no niekto sa s menejcenným spojivovým tkanivom už narodí. Pri laparoskopickej operácii sa defekt v bruchu prekryje sieťkou zvnútra, chirurg ju vloží cez malý rez v bruchu.

Prietrž, ktorá sa objaví na mieste predchádzajúceho chirurgického zákroku je známa ako brušná (ventrálna) prietrž alebo prietrž v jazve. Tieto prietrže sa môžu objaviť týždne, mesiace alebo roky po chirurgickom zákroku a môžu mať rôzne veľkosti od malých až po veľmi veľké a komplexné. Ak si myslíte, že máte brušnú (ventrálnu) prietrž, je dôležité, aby ste navštívili svojho lekára, pretože táto prietrž sa môže rozšíriť a môže byť príliš komplikované urobiť jej nápravu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *