Kalendár Pirelli 2016 predstavuje 13 výnimočných žien

Praha, 8. december 2015 – Zatiaľ čo v minulých rokoch sa v najprestížnejšom svetovom kalendári objavovali najkrajšie ženy a modelky celého sveta, ten na rok 2016 je úplne iný. Fotografka Annie Leibovitzová ho totiž zasvetila najinšpiratívnejším ženským osobnostiam súčasnosti.

Od vydavateľov 43. edície kalendára to bol viac než odvážny krok, ručí však za neho jedna z najoslavovanejších amerických portrétistiek, Annie Leibovitzová, ktorá nafotila toto dielo tohto roku v júni vo svojom ateliéry v New Yorku. V minulosti vytvorila napríklad nezabudnuteľné snímky Johna Lennona, zachytila rezignáciu Richarda Nixona ako i turné kapely Rolling Stones v roku 1975. Pre časopisy Vanity Fair a Rolling Stone nafotila veľa obálok, z ktorých dve sa dostali medzi štyridsať najlepších obálok svetových časopisov posledných štyridsiatich rokov. Autorkou kalendára Pirelli bola už v roku 2000, kedy fotila prvé akty vo svojej kariére. „Kalendár roku 2000 bol skúškou fotenia aktov. Bol to len koncept,“ hovorí Leibovitzová. „Pre rok 2016 sme vytvorili niečo úplne iného. Je to vybočenie,“ sľubuje a naznačuje, ako sa nápad na odchýlenie zo zavedeného konceptu kalendára zrodil. „Začala som uvažovať o úlohách, ktoré ženy hrajú, o ženách, ktoré niečo dosiahli. A chcela som urobiť sériu klasických portrétov. Mala som za to, že na fotkách ženy musia vyzerať silne, mocne, ale tiež prirodzene – presne také, aké sú, bez pretvárky.“

Kalendár Pirelli 2016 predstavuje 13 žien, ktoré dosiahli výnimočné kariérne úspechy, či už na poli umenia, športu alebo sociálnych vied. Sú to: herečka Yao Chenová, prvá čínska ambasádorka Organizácie spojených národov pre utečencov (UNHCR); ruská top modelka Natalia Vodianova, zakladateľka charitatívnej organizáce „Naked Heart Russia“ (Nahé srdce Ruska) pomáhajúca deťom bez domova; producentka Kathleen Kennedyová, prezidentka spoločnosti Lucasfilm a jedna z najvplyvnejších osôb v Hollywoode; zberateľka umenia a patrónka Agnes Gundová (so svojou vnučkou Sadie Rain Hope-Gundovou), emeritná prezidentka Múzea moderného umenia v New Yorku; tenistka Serena Williamsová, súčasná svetová tenisová jednotka; Fran Lebowitzová, žena ovplyvňujúca verejnú mienku, kritička a spisovateľka; prezidentka spoločnosti Ariel Investments, Mellody Hobsonová, ktorá podporuje charitatívne projekty v Chicagu; filmová režisérka Ava DuVernayová, medzi jej diela patrí film Selma, ktorý bol v roku 2015 nominovaný na ocenenie za najlepší snímok; bloggerka Tavi Gevinsonová, zakladateľka Style Rookie a online časopisu Rookie; íránska výtvarná uelkyňa Shirin Neshatová; maliarka, hudobníčka a umelkyňa Yoko Ono; speváčka Patti Smithová, jedna z najväčších rockových hviezd všetkých dôb; a herečka a sólová komička Amy Schumerová.

Ženy podieľajúce sa na fotografovaní kalendára majú rozdielny vek a postavenie. Oproti skorším zvyklostiam však nie sú v edícii pre rok 2016 žiadne akty. „Som obrovskou obdivovateľkou komičiek. Portrét Amy Schumerovej tomu všetkému dodal zábavu. Ako by sa k nej vôbec nedostala informácia o tom, že sa nemusí vyzliekať,“ uzatvára Leibovitzová. Kalendár bol po prvýkrát publikovaný v roku 1964. S výnimkou rokov 1975 až 1984 vychádza každoročne a na jeho realizácii sa podieľalo celkom 34 fotografov, z ktorých 9 vytváralo 2 edície. Dielo je nepredajné, tradične určené významným zákazníkom, slávnym osobnostiam, kráľovským rodinám a predstaviteľom štátov.

Nová webová stránka s exkluzívnym obsahom k celému príbehu kalendára Prestavenie novej edície kalendára Pirelli pre rok 2016 je obohatené o spustenie novej webovej stránky (www.pirellicalendar.com) venovanej celej histórii kalendára. Rozsiahly archív materiálov zahrňuje videá, fotografie a rozhovory, ktoré popisujú celý príbeh od prvého vydania v roku 1964 až po súčasnosť (zatiaľ sú zverejnené materiály z 60., 70. a 80. rokov, zatiaľ čo 90. roky a nové tisícročie budú nasledovať postupne). Webová stránka sa skladá z troch sekcií: Kalendár 2016, Ikony a Stroj času. Rovnako ako sekcia „Kalendár 2016“, ktorá je venovaná najnovšej edícii kalendára Annie Leibovitzové a bude obohatená o výber jej doteraz nezverejnených fotografií „Stroj času“ predstavuje obrazy z minulých vydaní a prehľad videí zo zákulisia, ktoré boli zhromažďované po desaťročia. Jedná sa o autentickú virtuálnu púť naprieč vývojom estetiky a spoločenských zvykov, ktorá nie je sprostredkovaná iba z pohľadu svetovo významných fotografov, ale aj prostredníctvom komentárov, ktoré pomáhajú uviezť do kontextu rôzne obdobia historicko-politickej perspektívy. Digitalizácia a historické rekonštrukcie niektorých materiálov budú postupne doplnené o technické expertízy fotografa a zberateľa Amedea M. Turella, ktorý bol v minulosti jedným z kurátorov výstavy „Forma e Desiderio – The Cal, Collezione Pirelli“. V sekcii „Ikony“ je možné prechádzať životopisy celebrít z oblasti umenia, kultúry, zábavy, módy, športu a hudby. Zatiaľ ide o Roberta Bolleho, Candice Huffinovou, Tommyho Hilfigera, Marca Newsona a postupne bude pridaných mnoho ďalších.

Peniaze z dražby kalendára Pirelli 2016 poputujú na liečbu onkologických pacientov. Dnes bola v Prahe predstavená 43. edícia kultového kalendára Pirelli. Tlačí sa jej vždy len obmedzené množstvo a každý má svoje poradové číslo. Jeho unikátnosť nespočíva iba v obmedzenom náklade, vynikajúcom fotografovi a mimoriadnych fotografiách, ale tiež v tom, že nie je určený na predaj. Spoločnosť Pirelli prestížny kalendár venuje vybraným zákazníkom, rôznym osobnostiam, napríklad kráľovským rodinám vo Veľké Británii či v Španielsku, a je samozrejme tiež predmetom záujmu zberateľov. Existuje ešte jedna cesta, ako kalendár získať. V mnohých krajinách ho Pirelli draží a výťažok je určený na odstránenie nespravodlivosti sveta. Jeden výtlačok kalendára Pirelli 2016 venuje rovnomenná talianska firma do verejnej internetovej aukcie aj v Českej republike. Výťažok z dražby získa Masarykov onkologický ústav, ktorý peniaze použije na nákup nového ožarovacieho lôžka pre celotelovú rádioterapiu.

„Je to už pätnásta dražba kalendára Pirelli v Českej republike a vždy bol výťažok venovaný Masarykovmu onkologickému ústavu,“ uvádza Zdeněk Vacl, marketingový manažér Pirelli Tyre Czech, a pokračuje: „Ten ho použil napríklad na rozvoj oddelení magnetickej rezonancie alebo kryochirurgie, či na nákup prenosného ultrazvukového prístroje uľahčujúceho onkologické operácie. Teraz potrebuje nové ožarovacie lôžko pre pacientov s akútnou leukémiou, ktoré im zaistí znesiteľnú polohu pri celotelovom ožarovaní trvajúcom 40 až 80 minút. Jeho hodnota je 250 000 českých korún a boli by sme radi, keby ho výťažok dražby uhradil, prípadne jeho ďalšia časť mohla byť použitá na endoskopický prístroj zvyšujúci toleranciu kolonoskopického vyšetrenia u pacientov. Jednotkou každého kalendára je vždy deň a som veľmi rád, že aj ten jeden deň, kedy prebieha dražba, nám môže pomôcť k nájdeniu štedrosti a ochoty pomôcť druhým. Kalendár Pirelli nie je výnimočný len svojou históriou, ale tiež svojou prítomnosťou prepojenou s celou radou dobročinných projektov.“

Do verejnej internetovej aukcie sa môžu zapojiť všetci, ktorí by radi získali unikátny kalendár Pirelli 2016. Masarykov onkologický ústav so sídlom v Brne sa zaoberá výhradne liečbou onkologických onemocnení. Patrí ku špičke vo svojom obore nie len v Českej republike, ale i v zahraničí. Sú v ňom sústredené všetky medicínske odbory potrebné pre komplexnú onkologickú starostlivosť. Má k dispozícii rovnako najmodernejšie diagnostické ako i liečebné prístroje a kvalitných odborníkov. Ročne ústavom prejde 170 000 ambulantných a 10 000 hospitalizovaných pacientov, celotelové ožiarenie tu absolvuje asi 25 pacientov. Celotelové ožarovanie (TBI) je dôležitá liečebná metóda rádioterapie, ktorou sa dosiahne rovnomerného ožiarenia celého tela pred transplantáciou kostnej drene. Cieľom je vyradiť vlastnú krvotvorbu pacienta, zničiť pretrvávajúcu alebo zostatkovú chorobu a vytvoriť priestor v kostnej dreni pre uchytenie novej kostnej drene. Tá je potom transplantovaná za niekoľko dní po ožiarení. Nová krvotvorba potom celkom nahradí tú predchádzajúcu, čo je dôležitým predpokladom úspešnej liečby.

Pirelli Tyre (Suisse) S.A. – Czech Ing. Zdeněk Vacl – marketingový manažér Pirelli Tyre (Suisse) S.A. – Czech

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *