Pavel Šporcl získava jedno ocenenie za druhým

Pavel Šporcl si svojím originálnym prístupom ku klasickej hudbe získal fanúšikov niekoľkých generácií. Na konte má doposiaľ 15 albumov a dva DVD tituly. Pri príležitosti desiateho výročia spolupráce s vydavateľstvom Supraphon prevzal pred dvoma rokmi Jubilejnú platinovú platňu za 190 000 predaných CD.

Český Ochranný svaz autorský (OSA) mu tento rok v júni udelil cenu za najúspešnejšiu kompozíciu klasickej hudby za skladbu Bohemian Nostalgia, ktorú zložil pre album My Violin Legends. Po pol roku od vydania aktuálneho albumu Gipsy Fire už taktiež získal platinu. Od vydavateľstva Supraphon ju prevzal na špeciálnom koncerte Classic in Fire, ktorý 13. 6. v Rudolfine usporiadalo rádio Classic Praha. V súčasnosti Pavel Šporcl intenzívne pripravuje nahrávku Sonáty a partity pro sólové housle Johanna Sebastiana Bacha, s termínom vydania na jeseň. Bonusom je nepochybne sprievodné, špeciálne jesenné turné s nápaditým názvom: Bacha na Šporcla!

Pavle, hovorí sa, že dvakrát do tej istej rieky nevstúpiš. Vám sa to však podarilo s albumom Gipsy Fire, ktorý nadviazal na nemenej úspešný Gipsy Way. Ako to vnímate?

Mám z toho samozrejme veľkú radosť. Jasné, že oba albumy sú si podobné, ale na vlas rovnaká rieka to určite nebola. Album Gipsy Fire som nahral so svojou vlastnou cigánskou cimbalovou kapelou, oveľa viac som sa podieľal na výbere repertoáru, aranžoval množstvo skladieb, dokonca tú titulnú i zložil. Jednoducho som sa správal ako správny plnohodnotný primáš. Album je v porovnaní s predchádzajúcimi technicky náročnejší. A hoci sú si v mnohom podobné, napriek tomu je každý iný.

Pavel_Sporcl_platina_2015Na jeseň chystáte nový album s dielom Johanna Sebastiana Bacha. Čo pre vás jeho hudba znamená?

Tento rok uplynie 330 rokov od narodenia tohto úžasného skladateľa. Bez toho, aby som to nejakým spôsobom plánoval, rozhodol som sa nahrať slávne Sonáty a partity pro sólové housle, ktoré naposledy z veľkých českých huslistov nahral Josef Suk v roku 1971. To je celých 44 rokov! Nahrať toto veľdielo husľovej literatúry bola pre mňa obrovská výzva hneď z niekoľkých dôvodov. Musel som sa „pobiť“ so štýlom interpretácie, s technikou a na koncertoch s pamäťou. Do nahrávky som vložil celé srdce i tie najvnútornejšie pocity, preto dúfam, že sa bude poslucháčom páčiť.

Čo plánujete v rámci novej koncertnej sezóny, po prázdninách?

Veľmi sa teším na tohtoročné turné Bacha na Šporcla – Generali tour 2015, na ktorom odohrám kompletné dielo Johanna Sebastiana Bacha pre husle. Pri príležitosti vydania môjho nového albumu predvediem v Prahe a v Brne nevídaný Bach Marathon, čiže tri večery Bachovej husľovej hudby po sebe. Na prvom zahrám kompletné Sonáty a partity, na druhom kompletné Koncerty a na poslednom kompletné Sonáty pro housle a cembalo. Partnermi mi budú Slovak Ensemble Baroque a jeden z najlepších súčasných čembalistov sveta Mahan Esfahani. Myslím si, že Praha ani Brno ešte nič podobné nezažili …

tlačová správa

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *