Košické školy a rodiny čítajú

Už v piatok 16. októbra 2015 odštartuje V. ročník dvojdňového literárneho festivalu Číta celá rodina. Podujatie rodinného charakteru, ktorého organizátorom je Knižnica pre mládež mesta Košice je venované všetkým, ktorí hľadajú cestu ku knihe a k čítaniu. Jeho program bude prebiehať paralelne v košických základných školách a v areáli Kasární/Kulturpark na Kukučínovej ulici v Košiciach.

O festivale, ktorý bude prebiehať v dvoch programových líniách informuje riaditeľka knižnice Iveta Hurná: „Piatkový program je určený najmä deťom, učiteľom, rodičom a priateľom škôl a predstavuje celodenné netradičné čítania v košických základných školách. Záver dňa bude patriť literárnemu večeru, ktorý venujeme všetkým zúčastneným a aj širokej čitateľskej verejnosti. No a sobota je zase vyhradená pre rodiny s deťmi. Pre ne máme pripravený bohatý program, ktorý určite zabaví každého člena rodiny.“

DSC_0001

Škola, ktorá číta

V piatok sa košické základné školy opäť stanú Školami, ktoré čítajú. „Do projektu sa celkovo zapája desať základných škôl a tiež škola v detskej fakultnej nemocnici“, hovorí riaditeľka knižnice. V  týchto školách vznikne množstvo netradičných čítacích stánkov, ktoré obsadia rovnako netradiční čítajúci. „Čítať sa bude úplne všade, v školských jedálňach, chodbách, telocvičniach aj vrátniciach.“ O celkovom priebehu však rozhodujú samotné školy, podľa svojich možností a kapacít. „Všetko sa bude diať v úzkej spolupráci s knižnicou a knihovníčkami a funkcií garantov čítania, dobrej knihy a dobrej literatúry sa zhostia naši festivaloví hostia, tvorcovia detských kníh“, poznamenáva riaditeľka knižnice. Účasť na podujatí potvrdili spisovatelia Ružena Anďalová, Roman Brat, Petra Braunová, Oľga Feldeková, Marta Hlušíková, Peter Holka, Valentín Šefčík, Zuzana Štelbaská, Alžbeta Verešpejová a ilustrátor Martin Kellenberger.

DSC_0277

Zážitok aj motivácia

„Naším hlavným cieľom je ukázať, že kniha patrí do rodiny a čítať si môže byť zábavné“, hovorí o cieľoch projektu Iveta Hurná. Deti bežne vídavajú knihu v rukách svojich pedagógov. Vidieť ju však u školníka, upratovačky, kuchárky, alebo napríklad niektorého z rodičov spolužiakov môže byť pre nich zážitkom aj silnou motiváciou. „Chceme, aby si uvedomili, že aj títo ľudia majú svoje rodiny, deti, s ktorými si po večeroch čítavajú. Možno sa im to zapáči a už večer sa budú dožadovať, aby aj im niekto doma čítal. Ak sa tak stane, bude náš projekt úspešný.“

CCR-2014-sobota (35)

Piatkové spestrenia

Piatkový program obohatí dopoludňajšie scénické čítanie a literárny večer v LitParku. V rámci prebiehajúcich Dní českej kultúry a projektu LiStOVáNí navštívi knižnicu ilustrátor a spisovateľ Petr Morkes. „O 8.00 hod. deťom predstaví svoju kreslenú postavičku psieho detektíva Vrťapku, ktorý vyrieši záhadné zmiznutie slona Marlona“, prezrádza riaditeľka knižnice. „A o 17.00 hod. príde na rad spomínaný Literárny večer, ktorý vytvorí priestor aj na neformálne stretnutie s hosťami festivalu. Bude nás ním sprevádzať Milan Kolcun.“

DSC_0120

Sobota pre každého

Druhý festivalový deň, sobota 17. október 2015, bude patriť rodinám s deťmi a má zdôrazniť dôležitosť čítania priamo v rodinách. „Nájdime si každý deň aspoň chvíľu, čítajme si spolu, potešme sa tým navzájom. Kniha má byť aj našim spoločníkom, aby sme boli deťom naozaj dobrým vzorom,“ zdôrazňuje riaditeľka knižnice. Rodinný program, ktorý zabaví aj poučí sa sústredí do areálu Kasární/Kulturpark, kde v budovách Bravo a Foxtrot budú po celý deň prebiehať rôzne besedy, workshopy, bábkové predstavenia, čítania, tvorivé dielne a burza. „Budú sa tu hrať spoločenské hry, budú tu hostia festivalu, bude tu náš aktuálny Kráľ detských čitateľov. A možno príde aj kúzelník… Všetkých srdečne pozývam!“ Dodáva na záver Iveta Hurná.

Programoví partneri sú České centrum v Bratislave, filmová a divadelná herečka Ľuba Blaškovičová, hudobník Ján Hrubovčák, propagátor zábavného čítania Tibor Hujdič alias Pán Mrkvička, Viki Marcinová, kúzelník Gabi, divadlo Babadlo, divadlo Múza v konzerve, rodinné centrum Stonožka, košické základné školy ZŠ Janigova, ZŠ Jozefa Urbana 10 na Jenisejskej, ZŠ Krosnianska 2, ZŠ Ľudovíta Fullu na Maurerovej, ZŠ Park Angelinum, ZŠ Polianska, ZŠ Postupimská, ZŠ sv.Košických mučeníkov na Čordákovej, ZŠ sv. Cyrila a Metoda na Bernolákovej, ZŠ Trebišovská 10 a ZŠ a MŠ pri zdravotníckom zariadení Košice na Tr. SNP.

Projekt finančne podporili Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky a Združenie vydavateľov a kníhkupcov Slovenskej republiky. Záštitu nad podujatím prevzala Renáta Lenártová, viceprimátorka mesta Košice.

ccl

Eka 

PROGRAM FESTIVALU : 

  • PIATOK 16.10.2015

Základné školy

7.30 – 14.30 hod.: Škola, ktorá číta – netradičné čítania s netradičnými čítajúcimi a autormi detských kníh (ZŠ Janigova, ZŠ Jozefa Urbana 10 na Jenisejskej, ZŠ Krosnianska 2, ZŠ Ľudovíta Fullu na Maurerovej, ZŠ Park Angelinum, ZŠ Polianska, ZŠ Postupimská, ZŠ sv.Košických mučeníkov na Čordákovej, ZŠ sv. Cyrila a Metoda na Bernolákovej, ZŠ Trebišovská 10, ZŠ a MŠ pri zdravotníckom zariadení Košice na Tr. SNP)

LitPark

8.00 hod.: LiStOVáNí, Komisár Vrťapka – scénické čítanie pre deti, pobočka LitPark, Kukučínova 2
17.00 hod.: Literárny večer – neformálne stretnutie s hosťami festivalu moderované Milanom Kolcunom, pobočka LitPark, Kukučínova 2

  • SOBOTA 17.10.2015

LitPark

10.00 – 17.30 hod.: Spoločenské hry
11.00 hod.: Múza v konzerve – Príbeh kozliatok, divadelné predstavenie
12.00 hod.: Viktória Marcinová – Ako si viac užívať svoje deti, prezentácia pre rodičov
13.00 hod.: Hujdič Tibor  čítanie deťom
14.00 hod.: Hujdič Tibor – workshop pre rodičov
15.30 hod.; Rozprávky uja Jana – hudobné interaktívne predstavenie
16.30 hod.: Kúzelník Gabi – balónový workshop
17.30 hod.: Večerníčková rozprávka, číta Ľubica Blaškovičová (E. J. Groch: Tuláčik a Klára )

vrtapkaBravo

10.00 – 17.30 hod.: Rodinné centrum Stonožka – tvorivé dielne
10.00 – 17.30 hod.: Burza kníh pre deti a mládež
11.00 hod.: Martin Kellenberger – ilustrátorská dielňa

Foxtrot

10.00 hod.: Tibor Hujdič – čítanie pre násť-ročných
11.00 hod.: Spisovateľ má talent !? – súťaž so spisovateľmi (Ružena Anďalová, Roman Brat, Petra Braunová, Oľga Feldeková, Zuzana Štelbaská)
12.00 hod.: Domček, domček, kto v tebe býva –hádanky, básničky, pesničky a rozprávky

pre najmenších

14.30 hod.: Babadlo – Sen jedného duba, bábkové predstavenie

Usporiadateľ si vyhradzuje právo na zmenu programu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *