V rámci narodeninových osláv si zacestujte s knižnicou do minulosti

4Knižnica pre mládež mesta Košice, ktorá vznikla roku 1955 a bola pôvodne založená výhradne pre čitateľov do 15 rokov v súčasnosti oslavuje svoju šesťdesiatku. Jej činnosť sa však už neorientuje len na prácu s deťmi a mládežou, ale svoj program čoraz viac rozširuje o aktivity pre celé rodiny uvedomujúc si, že práve rodina je miestom kde sa u dieťaťa formuje vzťah ku knihe a k čítaniu. 

Január odštartoval narodeninové oslavy

V rámci okrúhleho jubilea sa knižnica zaviazala svojich čitateľov a používateľov každý mesiac v roku prekvapiť a odmeniť niečím novým. Január okrem slávnostného zahájenia jubilejného 60. roku existencie knižnice čitateľom priniesol slávnostné spustenie nového knižnično-informačného systému Clavius, sprostredkoval stretnutie Kamošov z webu, ktorí podporujú vzdelávanie a rozvoj talentu detí zo sociálne slabých rodín a vylúčených spoločenstiev a tiež stretnutie s tvorcami FF rádia pre mladých, ktorí prišli sprostredkovať informácie nielen o samotnom vysielaní rádia, ale aj o témach, ktoré v dnešnej dobe mladých ľudí zaujímajú. Január v knižnici privítal aj Tichých hrdinov, ktorí sa so študentmi stredných škôl formou metódy Živých knižníc podelili o tragické príbehy účastníkov udalostí II. svetovej vojny a holokaustu.

Február rekapituluje minulosť

Iveta Hurná, riaditeľka Knižnice pre mládež mesta Košice: „Tak ako som sľúbila, aj vo februári pokračujeme s našimi narodeninovými prekvapeniami. Tento mesiac prinesieme čitateľom možnosť spoločne si s nami zacestovať v čase. Aktuálne pre nich totiž spúšťame elektronickú podobu dvoch najstarších zachovaných kroník knižnice, ktoré budú k dispozícii na našej webovej stránke a v ktorých sa všetci môžu dozvedieť podrobnosti o jej založení, rozvoji a napredovaní od jej vzniku až po rok 1990.“ Určite zaujímavá je prvá kronika knižnice zahŕňajúca údaje od roku 1955 do roku 1969, ktorým knižnica naplnila svoj pätnásty rok činnosti. Sú v nej zachytené všetky historické informácie nielen o zamestnancoch, školeniach, revíziách a podujatiach, ale aj štatistiky o ktorých sa dá povedať, že v tom čase predstavovali akýsi druh rozboru činnosti tejto organizácie. „Je nám veľmi ľúto, že v poradí druhá kronika pre roky 1970 až 1980 sa nezachovala. K jej nezvratnému poškodeniu došlo pri vytopení kancelárie, v ktorej sa kroniky nachádzali,“ vyjadruje poľutovanie riaditeľka knižnice.

Filmovým maratónom oslavy nekončia

Február okrem digitálnej kroniky navyše prinesie premietanie filmov 15. ročníka Medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov Jeden svet, ktorým sa knižnica v spolupráci s občianskym združením Človek v ohrození zapája do projektu Premietaj aj ty. „V rámci premietania vybraných filmov pre celé kolektívy, ktoré bude u nás prebiehať až do konca marca pripravujeme pre našich návštevníkov veľký Filmový maratón. Ten sa uskutoční už v piatok 6 . februára 2015, so začiatkom o 18.00 hod. v priestoroch našej pobočky Litpark na Kukučínovej 2. V tento večer si účastníci maratónu v pohodlí tulivakov budú môcť vychutnať všetkých deväť filmov, ktorými disponujeme a mne neostáva iné ako všetkých srdečne pozvať na príjemný večer pred filmovým plátnom, “dodáva riaditeľka knižnice, Iveta Hurná.

Samozrejme ponuka knižnice týmto ani zďaleka nekončí a už v marci ponúkne ďalšie atraktívne aktivity, ktorými v rámci osláv odmení svojich čitateľov.

Knižnica na košických cestách

S Knižnicou pre mládež mesta Košice čítajú a rastú obyvatelia Košíc a blízkeho okolia už 60 rokov. Radosť z toho, že má stále viac užívateľov a priaznivcov sa knižnica rozhodla prejaviť aj veľkoplošnou výzdobou, s ktorou sa Košičania budú môcť počas roka 2015 “odviezť“ na viacerých mestských autobusových linkách. „Budú to autobusy číslo 13,16,29,31 a 34. Ide o akýsi pozdrav a poďakovanie našim čitateľom, pre ktorých sme stále tu a pre ktorých sa oplatí vymýšľať stále nové a atraktívne formy práce s knihou,“ spresňuje riaditeľka knižnice.

Eka

Autobus-1

Litpark2

Kronika

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *