Ako vybrať správny krúžok pre dieťa?

Hovorí sa, že talent je ani nie polovicou úspechu. Dôležitý je cvik a drina. Len tak sa zo žiakov stávajú majstri. A platí to aj pre deti. Darmo, že má váš drobec talent na kreslenie. Ak ho zanedbáte a nedáte ho na vhodný krúžok či kurz, kde sa bude rozvíjať a zdokonaľovať, jeho talent začne stagnovať a postupne zanikne. Že vaše dieťa žiaden veľký talent nemá? Určite áno, len ho v ňom treba objaviť. Aj v tom vám môžu pomôcť krúžky.

Mimoškolské krúžky v podobe kreatívnych dielní, pohybových príprav či vedeckých laboratórií môžu dať školákovi viac, než čakáte. Na jednej strane ide o aktívne využitie voľného času, ktorý nestrávi sám pri televízore ani počítači, ale v kolektíve detí s podobnými záujmami. Spoločnou prácou či hrou si upevňuje kamarátstvo so spolužiakmi alebo nachádza nových priateľov v centrách voľného času či kluboch. Aktívny oddych tiež prospieva mysli, ktorá sa potom vie lepšie popasovať s novým učivom aj domácimi úlohami. Chodiť na krúžok je teda jednoznačné plus. Zostáva len otázka, aký krúžok si vybrať.

1. Kreatívne a umelecké krúžky

Maľovanie, kreslenie, modelovanie keramiky, fotografia, modelárstvo… Krúžky ideálne pre deti, ktoré vedia hodiny sedieť na jednom mieste a hrať sa s farbičkami, papierom či hlinou. Táto skupina krúžkov predpokladá šikovné ruky a je vhodná aj pre menej spoločenské či introvertné deti. Je finančne nenáročná, pretože obyčajne stačí drobcovi obliecť pohodlné nohavice a detské tričko, zakryť to dlhou zásterou či maliarskym plášťom, do ruky mu vložiť vrecúško s farbami, štetcom či modelárskou hlinou a je to vybavené. Čo sa týka výstupov, pripravte sa na výstavky na chodbách školy, ale aj mimo nej, ale nachystajte si aj doma miesto, kde budete veľdiela svojho umelca zverejňovať. Takto mu dokážete, ste ste na jeho tvorbu hrdí a podporujete ho v nej.

2. Šport a príroda

Či už je to individuálny šport (gymnastika, plávanie), párové športy (tanec, tenis) alebo kolektívne aktivity (futbal, futsal, volejbal), pre dieťa je to možnosť vybiť zo seba energiu a posilniť imunitu. Malý športovec by mal byť priebojný, súťaživý a nebáť sa prehry. Dôležité sú tiež pohybové predispozície a schopnosť zvládať stres. Športové krúžky bývajú drahšie, nakoľko je potrebné zarezervovať telocvičňu či ihrisko, zabezpečiť pre deti pitný režim a niekedy aj špeciálne oblečenie – bežecké, futbalové či spoločenské topánky, trikot alebo športové tepláky, plavky, baletné sukničky, dresy… Pripravte sa tiež na jazdenie na zápasy a súťaže, či už na miestnej, regionálnej alebo aj celoslovenskej úrovni. Potom môžete hrdo vystavovať trofeje a diplomy.

3. Médiá a hudba

Čoraz populárnejšie sú krúžky moderovania, novinárstva, reklamy či herectva, ktoré sa ďalej prirodzene spájajú so spevom, modelingom či hrou na hudobný nástroj. Určené sú najmä deťom, ktoré sa nehanbia vystupovať pred publikom. Tu sú finančné výdaje minimálne. Stačí jedna detská elegantná košeľa, pre dievčatá samozrejme jednoduchá blúzka či sako a vaša ratolesť je pripravená vystúpiť pred kameru. Práve na doskách, ktoré znamenajú svet, sa deti naučia plynulejšie a presnejšie komunikovať, vžiť sa do roly niekoho iného, čítať s porozumením a samozrejme nehanbiť sa. Nadobudnuté zručnosti budú využívať každý deň – pri odpovedi pred tabuľou, Hviezdoslavovom Kubíne, nakupovaní aj komunikácii s vami, s učiteľmi a svojimi rovesníkmi.

4. Vedecké krúžky

Pre deti večne zahĺbené v knihách s nekonečnou zásobou otázok Prečo? sú určené krúžky ako Mladý chemik/fyzik/biológ/geológ/vynálezca/astronóm… V laboratóriách s mikroskopom či hvezdárňach s ďalekohľadom sa títo malí vedátori dozvedia všetko, čo ich zaujíma o vesmíre či oku neviditeľnom svete. Zábavné a často veľmi poučné i užitočné pokusy ich pripravia na neskoršie štúdium inak náročnej chémie a fyziky na strednej škole a vám môžu priniesť užitočné tipy či vychytávky do domácnosti. Zásobte sa však bielymi plášťami, bez ktorých sa žiadny vedec nezaobíde.

Najdôležitejšia je zábava

Krúžok nemá dieťaťu priniesť celosvetovú slávu ani sľubnú kariéru. Ide o to využiť čas zrozumiteľne, v kolektíve a pri niečom, čo ich skutočne zaujíma. Nájsť ten správny krúžok môže byť preto na prvýkrát ťažké. Ale nebojte sa skúšať. No a čo, že za rok vystriedate aj štyri centrá voľného času. Hlavne, ak sa v každom z nich drobec niečo priučil. A to, čo sa ako deti naučíme, nám už nikto nikdy nemôže vziať.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *