Festival fyzikálnych filmov: Žiaci z Košíc vyhrali tento rok až 2 súťažné kategórie

22. mája prišlo do bratislavského kina Lumière množstvo mladých s nadšením pre vedu. Spojila ich chuť zabávať sa a podporiť svojich spolužiakov, ktorí natočili originálne fyzikálne filmy. V tento jarný piatok sa totiž uskutočnil už 3. ročník Festivalu fyzikálnych filmov. Stojí za ním nezisková organizácia P-MAT.

Žiaci základných a stredných škôl mali už tradične možnosť natočiť svoje súťažné príspevky takmer do konca apríla. Jedinými podmienkami boli ľubovoľná fyzikálna tematika a maximálna dĺžka 7 minút. Spojenie modernej techniky a vedy žiakov, ako sa počas ročníkov ukázalo, naozaj láka. Fyzika tak nemusí multimediálnemu svetu konkurovať, naopak, je vďaka nemu zrozumiteľnejšia a často veľmi vtipná.

Do tretieho ročníka podujatia bolo zapojených celkom 61 diel. Festivalový deň prebehol v už spomínanom Lumièri a diváci sálu zapĺňali pri premietaní doobedňajších i poobedných blokov filmov. Za celý deň prišlo do kina spolu až 900 návštevníkov. “Kinu Lumière by sme sa chceli srdečne poďakovať. Spolupracovalo sa nám s nimi naozaj výborne,” dodáva Mgr. Peter Jančár, jeden z organizátorov.

A ako vlastne súťaženie dopadlo? Kategóriu krátkych filmov vyhral snímok Hustá párty od Jakuba Handzuša, Ngo Thuy Tien, Katky Záležákovej a Veroniky Laluhovej z Gymnázia L. Novomeského v Bratislave. Za najlepší z filmov od žiakov základných škôl bol tento rok vyhlásený príspevok Tajomstvobŕzd od Daniela Mantiča a Rastislava Samselyho zo ZŠ Ľudovíta Fullu v Košiciach. A na prvom mieste spomedzi všetkých stredoškolských filmov sa umiestnil film Zemiaková elektráreň od autorov Attilu Zsírosa, Jakuba Vaľka a Antona Rusňáka, ktorí navštevujú Gymnázium Martina Kukučína v Revúcej.

Tie najlepšie filmy však nevyberala len porota. Sami návštevníci kina rozhodli o jednom ocenení svojím hlasovaním. Cenu divákov získalo dielo Ako zjesť mesiac?, natočili ho Filip Csonka, Martin Šalagovič, Samuel Chaba z Gymnázia Alejová 1 v Košiciach.

V čase obeda kreatívne výtvory mladých fyzikov na chvíľu vystriedala prednáška RNDr. Dušana Chorváta, Phd. Pracovník Medzinárodného laserového centra rozprával o dlhej ceste laserov z fiktívnych teórii až do dnešnej bežnej praxe. Navyše, návštevníci kina mohli zažiť nevšedný sprievodný program aj počas prestávok, a to vďaka ľuďom z neziskovky Orbis Institute a ich projektu BikeLab. Tí prišli na spôsob, ako spojiť zdravý pohyb, zelenú energiu a fyziku. Fyzikálni nadšenci mohli rozsvietiť žiarovku vlastným bicyklovaním.

Záver festivalu patril jeho slávnostnému vyhodnoteniu. Odborná porota s radosťou odovzdala víťazom jednotlivých kategórií odmeny v celkovej hodnote 500 €.

Tohtoročné festivalové filmy postupne pribudnú na youtube a na festivalovom webe, aby spolu s videami minulých ročníkov mohli napĺňať svoju hlavnú úlohu- popularizovať vedu a približovať ju mládeži. Tak môžu z ich hodnoty ťažiť žiaci, učitelia i široká verejnosť. “Filmy, s ktorými sa mladí filmári zapojili do súťaže, považujeme za naozaj kvalitné. Zobrazujú zaujímavé oblasti fyziky a dovolíme si tvrdiť, že sú vhodné na to, aby ich žiaci sledovali aj počas vyučovania a prípadne s nimi aj ďalej pracovali,” myslí si Mgr. Ondrej Bogár, hlavný organizátor festivalu.

 Zdroj: tlačová správa

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *