Dve bronzové medaily pre Slovensko na najprestížnejšej vedeckej súťaži stredoškolákov na svete!

Bratislava, 22.5.2015 – Pred pár dňami sa z USA vrátila štvorica mladých nadaných študentov, ktorí si svoju cestu za veľkú mláku vybojovali na národnom kole Festivalu vedy a techniky, ešte v novembri minulého roka. Od toho času prebehlo veľa dní, ktoré venovali mladí vedci príprave svojich projektov na najväčšiu a najprestížnejšiu svetovú vedeckú súťaž pre stredoškolákov na svete – Intel ISEF. Tento rok sa konala v dňoch 10. – 15. mája v pensylvánskom Pittsburghu a dvaja z nich si odtiaľ doniesli cennú bronzovú medailu, čím obohatili minuloročné úspechy a opäť dokázali, že Slovensko má nadanú vedeckú mládež, ktorá dokáže konkurovať iným v celosvetovom meradle.

Slovenská delegácia, ktorú vysielal AMAVET sa tento rok skladala zo štyroch ambicióznych mladíkov –Erika Schmotzera z Košíc s projektom Tvorba sekundárnych metabolitov u druhu Matricaria recutita L. v experimentálnom pestovaní, Daniela Zvaru zo Žiliny s projektom Počítačové videnie – mapovanie a orientácia v 3D priestore, Lukáša Jánošíka z Trenčína s projektom Bunková odpoveď na zmenu v množstve mitochondriálnej DNA u kvasinky Yarrowia lipolytica, a Martina Holického z Bratislavy s projektom nefroStat: domáca diagnostika chronického ochorenia obličiek.

Bronzovú medailu a teda krásne tretie miesto vo svojej kategórií si vyslúžili dvaja z nich – Martin Holický a Daniel Zvara, ktorý okrem toho získal aj špeciálne ocenenie Medzinárodnej asociácie pre optiku a fotoniku SPIE.

Chronické ochorenie obličiek postihuje až 10% svetovej populácie. Dôležitou súčasťou prevencie tohto ochorenia je pravidelná diagnostika. Samodiagnostika bez nutnosti navštíviť lekára zjednoduší meranie stavu obličiek a umožní tak častejšiu diagnostiku. Stav obličiek určuje rýchlosť glomerulárnej filtrácie, ktorej významným ukazovateľom je koncentrácia kreatinínu v krvi. Skonštruované zariadenie na uskutočňovanie elektrochemickej analýzy, potenciostat, dokáže s pomocou komerčných testovacích prúžkov získať informáciu o množstve kreatinínu v krvi. Tieto údaje následne spracuje a odošle do smartphonu pacienta, na displeji ktorého sa v naprogramovanej aplikácií zobrazí stav jeho obličiek. Zariadenie je napriek svojim malým rozmerom schopné merať veľmi nízke prúdy (v rádoch jednotiek nanoampérov) a viaceré amperometrické techniky, ako napríklad cyklickú voltametriu, chronoamperometriu a voltametriu so superponovaným pravouhlým napätím.“ M. Holický

„V mojej práci sa zaoberám využitím počítačového videnia na orientáciu a mapovanie 3D priestoru. Na získanie priestorových informácií používam VGA kamery v horizontálnej stereo konfigurácii, z ktorých pomocou Block Matching Algoritmu získavam informáciu o hĺbke, čo rozširuje obyčajný 2D obraz o tretí rozmer.“ D. Zvara

Úspechom je už len účasť na spomínanej súťaži, nakoľko sa na nej študenti stretávajú s nositeľmi Nobelovej ceny a vstupujú medzi svetovú elitu mladých vedeckých talentov, ktoré sa zrazu stretávajú na jednom mieste. Dostať sa sem nie je jednoduché, takže je Intel ISEF akousi overenou vstupnou bránou do sveta vedy vo veľmi mladom veku.

Ešte k tomu však vyhrať bronzovú medailu a byť tretím najlepším na svete, je úspech, na ktorý môžeme byť hrdí všetci. A to aj sme!

Viac o súťaži Intel ISEF: https://student.societyforscience.org/intel-isef

Asociácia pre mládež, vedu a techniku je záujmové občianske združenie s orientáciou na mladých ľudí, popularizáciu vedy a techniky, ktoré na Slovensku pôsobí už od roku 1990. Združuje 4000 členov v kluboch na území celého Slovenska. Medzi hlavné aktivity patrí organizovanie Festivalu vedy a techniky,čím umožňuje mladým ľuďom, najmä študentom stredných škôl zúčastňovať sa viacerých medzinárodných súťaží, na ktorých môžu predstaviť výsledky svojej práce skúseným odborníkom a ostatným mladým ľuďom z celého sveta, pričom študenti zo Slovenska bývajú na týchto súťažiach veľmi úspešní.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *