Ako sme na tom s fajčením?

V nedeľu 31. mája bude Svetový deň bez tabaku. Pri tejto príležitosti vychádza prieskum Eurobarometer o spotrebe tabakových výrobkov. Okrem trendov sa podrobnejšie zameriava aj na používanie elektronických cigariet a propagácie tabakových výrobkov.
Z prieskumu celkovo vychádza, že spotreba tabaku od roku 2012 klesá, stále však v Európe fajčí 26% obyvateľov (v 2012 to bolo 28%).

Nezmenil sa priemerný vek kedy Európania začínajú fajčiť, je to vo veku 17,6 rokov.

Aké sú čísla pre Slovensko?

Ukazuje sa, že najviac ohrozenou skupinou sú naďalej mladí ľudia vo veku 15 až 18 rokov, v tejto kategórii si prvú cigaretu zapálilo 60% Slovákov. 6% začalo ešte skôr – pred dovŕšením 15 rokov, medzi 19. a 25. rokom začalo fajčiť 24% respondentov.

37% fajčiarov fajčí medzi 11 a 20 cigaretami denne, 31% 6 až 10 cigariet za deň.

Pri výbere značky cigariet je pre 86% dôležitá cena. Špecifické príchute považuje za dôležité 35% fajčiarov.

59% fajčiarov sa už niekedy pokúšalo prestať fajčiť, väčšina (66%) sa o to pokúša bez akejkoľvek pomoci či nikotínovej náhrady.

68% respondentov zastáva zákaz propagácie tabakových výrobkov v obchodoch. 56% súhlasí aj so zákazom príchutí, ktoré by mohli zatraktívňovať tabakové výrobky. 59% respondentov dokonca súhlasí so zvýšením daní na tabakové výrobky.

Čo sa týka elektronických cigariet, za škodlivé ich považuje 48% slovenských respondentov (EÚ (52%).

Slovensko patrí medzi krajiny kde stúplo (o 10%) používanie ručne šúľaných cigariet, stalo sa tak aj vo Francúzsku, ČR, Slovinsku a Maďarsku.

Fajčenie si každoročne si vyžiada približne 700 000 ľudských životov. Ide pritom o príčinu smrti, ktorej sa dá prevenciou predísť. Na Európskej úrovni existuje komplexný balík opatrení na boj proti fajčeniu. Patrí sem úspešná kampaň Exfajčiari sú nezastaviteľní, ako aj pravidlá upravujúce reklamu a sponzorstvo súvisiace z tabakovými výrobkami. Minulý rok (2014) v apríli bola prijatá smernica o tabakových výrobkoch (2014/40/EÚ), ktorá upravuje výrobu, prezentáciu a predaj tabakových a súvisiacich výrobkov. Uplatňovať sa začne v máji 2016. Smernica obsahuje aj zákaz príchutí, zavedenie obrázkových a textových zdravotných výstrah, na 65 % prednej a zadnej strany škatuliek.

Opatrenia sú zamerané najmä na to, aby odradili mladých od začatia s týmto zlozvykom.

Zdroj: tlačová správa

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *