Oslava 12. ročníka Svetového dňa sprievodcov aj v metropole východu, v Košiciach

Od roku 1985, je 21. február Svetovým dňom turistických sprievodcov a to aj vďaka výročiu založenia Svetovej federácie asociácie turistických sprievodcov (WFTGA). World Federation of Travel Guides Associations v roku 2015 oslávi okrúhlych 30 rokov od svojho založenia a Košice si pripomenú tento deň už 12.krát v rade. Už túto sobotu budú skúsení sprievodcovia odhaľovať tajomstvá bohatej histórie Košíc plnej zaujímavých faktov, legiend a príbehov. Organizácia Visit Košice pozýva všetkých záujemcov na štyri bezplatné prehliadky, ktoré Vás prevedú tými najtajomnejšími zákutiami nášho mesta. Všetky prehliadky sa začínajú 21. februára 2015 v jednotnom čase o 10:30 pred Návštevníckym centrom Košice na Hlavnej ulici 59. Po krátkom oficiálnom otvorení Vám jednotlivé témy prehliadok predstavia samotní sprievodcovia.

Najkrajšie skvosty Košíc ukážu dominanty starého mesta, dostanete sa na miesta, kde pulzoval život od začiatkov histórie kráľovského mesta, spoznáte slávneho rodáka, patrónku mesta, miesto, kde sa vyhlásil Košický vládny program, miestny „rozhlas“ či ďakovnú sochu za prežitie. Prehliadka Relikvie a pútnik v Košiciach sa orientuje na minulosť mesta, ktoré kedysi patrilo k najvýznamnejším pútnickým miestam v celej Európe. Okrem iných zaujme napríklad Univerzitný kostol sv. Trojice (premonštrátsky) očným klamom prednej steny, cennou vyrezávanou kazateľnicou zo 17. storočia, nádhernými nástennými maľbami od Erasma Schrötta alebo stropnými maľbami s výjavmi spojenými so zakladateľom rehole premonštrátov, ktorú na Slovensku nájdete len v Košiciach a Jasove. Židovské Košice prezentujú kultúrny a architektonický odkaz početnej židovskej komunity a jej osud počas 2. svetovej vojny. Pred holokaustom boli Košice mestom s jednou znajväčších a najprominentnejších židovských komunít na území dnešného Slovenska. V roku 1930 tu žilo cez 11 500 židov, ktorí tvorili 16,4% celkovej populácie mesta, pričom sa v meste mohli usadiť až po roku 1840. Trvalo však len necelý mesiac v roku 1944, aby takmer celú komunitu vyhladili transporty do Auschwitzu. Zanechala nám však pamiatky, ktoré dotvárajú mesto a rozprávajú svoje vzácne príbehy. Pre nadšencov gotiky a tých čo chcú spoznať každé zákutie najobľúbenejšej košickej pamiatky je pripravená prehliadka Dóm sv. Alžbety, ktorý bol spolu s Kaplnkou sv. Michala a Urbanovou vežovu vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku. Katedrála odkryje vzácny interiér s hlavným oltárom sv. Alžbety so 48 obrazmi, zavesenú plastiku Immaculaty a neskorogotický krídlový oltár Navštívenia Panny Márie.

O prehliadky počas svetového dňa sprievodcov je každoročne veľký záujem zo strany verejnosti. Záujemcovia sa môžu tešiť aj na rôzne zaujímavosti a menej známe fakty o Košiciach. Dĺžka trvania prehliadok je stanovená v rozmedzí 1 – 1,5 hodiny v závislosti od vybranej témy. Registrácia ani rezervácie pre účastníkov nie je potrebná, stačí sa 21.2.2015 o 10.30 dostaviť na Hlavnú ulicu 59 a vybrať si jednu z prehliadok. Viac informácií o podujatí ochotne poskytne personál Návštevníckeho centra Košice.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *