Michal Hanula – Od Liptova po dizajn

Repríza výstavy, organizovanej Spoločnosťou Kolomana Sokola v Liptovskom Mikuláši v r. 2013 v kurátorskej koncepci PhDr. Zuzany Gažíkovej, prezentuje tvorbu jedného z prvých absolventov Katedry dizajnu Fakulty umení Technickej univerzity v Košiciach a prináša stručný prierez doterajšou tvorbou autora s dôrazom na najnovšiu tvorbu. 

liptov 1Michal Hanula pochádza z Liptova a už samotný názov výstavy napovedá, že pre východiská a inšpiračné zdroje svojej tvorby nechodil ďaleko. Hanula vyrastal v prostredí, kde je tradícia spracovania dreva prítomná v architektúre i v predmetoch bežnej potreby. Jeho prvé praktické dotyky s týmto materiálom a s remeslom sa viažu k stolárskej dielni starého otca. Táto skúsenosť ho nasmerovala na školu do Kremnice na oddelenie Tvorby hračiek a odtiaľ na Technickú univerzitu v Košiciach. Na najlepšie z toho, čo mu prostredie, tradícia i škola dali, Michal Hanula nadviazal a ďalej rozvíja.

Michal Hanula pracuje predovšetkým s drevom, no nebojí sa siahnuť aj po moderných prvkoch. Neobvyklými kombináciami materiálov vytvára objekty tradičné a súčasné zároveň. Rešpektuje pritom prirodzené kvality dreva, dáva vyniknúť jeho výnimočným vlastnostiam a estetickým danostiam. Opracováva ho premyslene a precízne v úsilí vybalansovať výtvarné a úžitkové vlastnosti objektov. Jeho práce sú spojením remesla, umenia a dizajnu. Podľa toho, čo mierne preváži, môžeme v jeho tvorbe vysledovať tri základné línie.

Pre jeden okruh jeho prác je príznačná schopnosť autora vnímať výtvarné kvality v  surovej, prírodnej forme dreva. Zaujímavé tvary, len minimálne opracované, zakomponováva do svojich diel. Iná línia jeho prác je charakteristická  inteligentným prístupom k remeslu, ktorý vo výsledku prináša objekty prekvapujúce tým, ako autor materiálu rozumie a čo všetko s ním dokáže.  Diela z tejto kategórie sú umeleckým objektom, funkčnou plastikou, každé autorský originál. Často prekvapia aj vtipným tvarom, či detailom. Tretia skupina diel je najbližšie na ceste k dizajnu. Autor dáva myšlienku invenčným kúskom, ktoré by mohli byť realizované v malých sériách pre trh. Niektoré jeho dizajnérske návrhy sa už stali miestotvorným prvkom v exteriéri (originálne detské ihriská), alebo sa v autorských sériách uplatňujú vo verejných interiéroch.

Okrem vlastnej tvorby sa Michal Hanula od skončenia štúdia venuje aj pedagogickej činnosti na Škole úžitkového výtvarníctva v Ružomberku. Vernisáž výstavy sa usktoční v stredu, 24. 9. 2014 o 16:00 hod. v Galérii umelcov Spiša (GUS) – kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, Zimná 46, Spišská Nová Ves. Výstava potrvá do 22. novembra.

liptov 2

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *