„Keď behám premietne sa mi celý môj život,“ tvrdí maratónec Ladislav Bodnár

Ladislav Bodnár sa počas svojho pobytu v azylovom dome v Bernátovciach stal vďaka katolíckemu farárovi Petrovi Gombitovi zarytým maratóncom. Po maratóne v Košiciach a Bratislave prišiel na rad aj tohtoročný Volkswagen Prague Maratón 2014, ktorý sa uskutočnil počas tohto víkendu (11. mája). Na oficiálnej výslednej tabuli sa čas pri čísle bežca 7493 ( L. Bodnár) zastavil nakoniec na 4:03:03.

Na Prahu som sa veľmi tešil, po maratóne v Bratislave, kde som si vylepšil svoj osobný rekord, som bol plný očakávania. V stovežatej Prahe som bol po prvýkrát, trať som vôbec nepoznal, aj preto bolo pre mňa dôležité pripravovať sa veľmi poctivo. S výsledkom som nakoniec spokojný,“ tvrdí Ladislav Bodnár, klient Oázy – nádej pre nový život n.o., kde v súčasnosti žije 140 bezdomovcov.

Počas pracovného týždňa p. Bodnár behá iba dvakrát do týždňa aj preto, že sa okrem iného zúčastňuje pracovnej terapie v sociálnom zariadení, kde býva už dva roky. Cez víkend má viac času a tak počas jedného víkendového tréningu odbehne aj viac ako 22 km. „Za najdôležitejšie pri behu považujem sústrediť sa na svoj dych, preto pred súťažou striedam terén, raz behám v lese ale aj na asfalte.“ Po bežeckom preteku v Bratislave 2014 si verí, že žiadna veľká kríza už nemôže v žiadnom preteku prísť. P. Bodnár na talizmany, ktoré by mu pri zdolávaní dlhých kilometrov v teréne pomohli neverí, vraj sa spolieha len sám na seba. Na trati mu je však vždy oporou otec P. Gombita, ktorý hovorí „Prahu som už bežal po tretí krát a opäť som si obliekol dres s odkazom „Pomôžme chudobným“. Každý deň potrebujeme osloviť ľudí s veľkým srdom, ktorí by chceli pomáhať tým najchudobnejším.“ Aj keď sama Oáza potrebuje pomoc neustále, napriek tomu sa rozhodli zakúpením jedného štartovacieho čísla na pražskom maratóne pomôcť českej charitatívnej organizácii Světlo pro svět, ktorá má projekty v Afrike, predovšetkým v Etiópii Burkiny Faso a Rwande. Světlo pro svět robí všetko preto aby navrátili zrak nevidomým v rozvojových zemiach.

Oáza – nádej pre nový život n.o.

DSC03816

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *