V Botanickej záhrade Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach sa začína výstava Záhadný svet mušlí

V piatok 21. marca 2014 začína v Botanickej záhrade Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach na Mánesovej č. 23 v Košiciach výstava nazvaná Záhadný svet mušlí. Ide v poradí o tretiu výstavu s touto tematikou v Botanickej záhrade UPJŠ v Košiciach a návštevníci sa budú môcť pokochať vyše tisíc exponátmi zo súkromnej zbierky zberateľa Milana Berešíka. Prístupná bude do 13. apríla 2014 denne, vrátane víkendových dní, v čase medzi 9.00 a 15.00 hodinou. Bližšie informácie získate na telefónnom čísle 055/ 234 1667.

Milan Berešík z Veľkej Lehôtky pri Prievidzi zbiera mušle už takmer dvadsať rokov. Má ich niekoľko tisíc kusov a zhruba tisíc rôznych druhov, vrátane tých výnimočných či už svojou krásou (ako je ulita rodu Epithonium, akú kedysi kúpila aj Mária Terézia pre viedenské múzeu), jedovatosťou (mušľa druhu Conux textile) či úctyhodnými rozmermi. Takmer pol metra dlhú mušľu Charonia tritonis budú môcť obdivovať aj návštevníci Botanickej záhrady UPJŠ v Košiciach na tohoročnej, v poradí už druhej, výstave Záhadný svet mušlí.

výstava mušle Košice Botanická záhrada

„Pokochať sa tiež budú môcť ulitami a lastúrami mäkkýšov tropických morí a oceánov, hlavne Indického oceánu a Tichého oceánu a tiež z oblasti Karibského mora. Exponáty sú veľké od niekoľkých milimetrov až po 45-centimetrovú mušľu z Novej Guiney. Medzi najväčšie zaujímavosti budú patriť porcelánovce, tritonka indická, páha drsná a lodienka hlbinná,“ hovorí majiteľ vystavovanej zbierky Milan Berešík, ktorý tohoročnú výstavu obohatil novými mušľami a výrobkami z perlete dovezenými z Vietnamu.

„Porcelánovce majú lesklú a hladkú ulitu, ktorej základ tvorí špirála a prekrýva ju posledný veľký závit s charakteristickými kresbami. Tieto mäkkýše žijú v teplých moriach a živia sa riasami a drobnými živočíchmi. Okrem toho, že slúžili na dekorácie rôznych predmetov alebo výrobu šperkov sa v minulosti ich ulity používali ako platidlo. Tritonka indická je morský mäkkýš s veľkou špicatou ulitou, ktorá žije vo vodách Tichého a Indického oceánu a domorodci tieto mušle s obľubou používajú ako hudobný nástroj. Páha drsná je veľmi vzácny mäkkýš, ktorý žije hlboko v mori a vývojovo patrí medzi najstaršie druhy pochádzajúce z prvohôr – sú pokladané za živé fosílie. Charakteristický je kužeľovitou schránkou so zárezom v spodnom závite. Lodienka hlbinná alebo nautilus patrí medzi hlavonožce a takisto žije vo väčších hĺbkach Tichého oceánu. Pre tento rod je veľmi charakteristická, a v živočíšnej ríši veľmi unikátna, tetraméria (štvoritosť) niektorých orgánov,“ vysvetľuje Milan Berešík.

„Táto výstava je spestrením tradičných expozícií našej botanickej záhrady a návštevníci na nej budú môcť vidieť okrem už spomenutých zaujímavosti aj ulity suchozemských slimákov, ježovky, koraly, hviezdice či čeľusť zo žraloka,“ poznamenáva riaditeľ Botanickej záhrady UPJŠ v Košiciach doc. RNDr. Sergej Mochnacký, CSc.

Zdroj: tlačová správa

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *