Hrdinovia z kníh „žijú“ aj v Oáze….

Nadnárodná spoločnosť NESS KDC a jej zamestnanci sa už po tretí krát snažia vytvoriť tú pravú vianočnú atmosféru pre tých, ktorým nebolo dopriate. Zamestnanci v predchádzajúcich rokoch nakúpili osobné darčeky pre klientov Oázy podľa ich vlastného želania. Šlo o veci, ktoré v zimnom období najviac potrebujú: rukavice, teplé ponožky, vetrovky alebo obuv.

Zamestnanci NESS KDC finančne prispeli aj na nové vykurovacie teleso, ktoré Oáze zabezpečilo základnú potrebu akou je teplo. Prispievajú však celoročne, nielen v tomto zimnom období, kedy je v nocľahárni a útulku najviac ľudí vyhľadávajúcich sociálnu pomoc.

„Už to dávno nie je len o tom, aby u nás ľudia dostali jedlo, možnosť osobnej hygieny a nocľah, musíme im ponúknuť stále viac,“ hovorí Peter Gombita, katolícky farár, ktorý útulok a nocľaháreň vedie. Aj preto v NESS KDC a Oáze prišli na nápad rozšíriť knižnicu, ktorá by postupne mohla doslova konkurovať jednej malej miestnej, či obecnej knižnici. Nessáci už začali so zbierkou kníh z ich vlastných domácich knižníc, ktoré darujú ako vianočný dar klientom Oázy.

Jozef Mihálik, prijímateľ sociálnej služby tvrdí: „Za posledný rok som prečítal asi 20 kníh, väčšina pochádzala z domácej knižnice v Oáze“. Jožko, ako ho v Oáze familiárne volajú, sa zaujíma najmä o históriu. Vďaka času strávenom nad knihami sa aj niečo nové vraj naučil. „Knižnica je jeden z tých projektov, ktorý im môže pomôcť v psychike, ale aj ich odvahe. Ja sám považujem všetkých, čo prežijú na ulici aspoň mesiac, tiež za istých hrdinov. Len o nich málokto píše!“ dopĺňa Gombita.

NESS KDC okrem knižnice prispeje Oáze aj poplatkom za predplatné dennej tlače, ale aj týždenníkmi a mesačníkmi, ktoré NESS KDC pravidelne odoberá. Tlač do Oázy objednali od nového roka 2014. Klienti sa tak ľahšie dostanú k aktuálnym informáciám inzerátom z trhu práce, ale aj „pikoškám“ zo sveta bulváru či biznisu…

Marek Antal, generálny riaditeľ NESS KDC, hovorí: „V tomto predvianočnom čase sa všetci tešíme na čarovné vianočné chvíle strávené s rodinou. Nie každý však rodinu má. Pán farár Gombita dokázal malý zázrak. Vytvoril fungujúcu komunitu ľudí bez domova a my sa tešíme, že v Oáze našli domov a prácu. Knihy im pomôžu posunúť sa v živote opäť ďalej. Všetka naša firemná pomoc je riešená skutočne dobrovoľnícky. Je pre nás vždy obrovským zadosťučinením, keď vidíme vo vedení našej spoločnosti, že čoraz viac našich zamestnancov sa zúčastňuje na dobrovoľníckych aktivitách a záleží im aj na tých, ktorí pomoc potrebujú.“

1b

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *