Končí zmluva o odchytoch túlavých zvierat medzi Slobodou zvierat a hlavným mestom.

7. septembra končí platnosť 2-ročnej zmluvy medzi hlavným mestom a organizáciou Sloboda zvierat, ktorej predmetom je odchyt zabehnutých, túlavých, zranených a mŕtvych zvierat na území Bratislavy, ich odvoz a umiestňovanie do karantény.

Magistrát hlavného mesta napriek avizovanému vypísaniu verejnej súťaže na vykonávanie asanačnej služby konkurz do dnešného dňa nevypísal. Od tohto roka ukladá zákon obciam povinnosť odchytávať zvieratá zo svojich ulíc, a to odborne vyškolenou osobou a tiež povinnosť následne zvieratá umiestňovať do karantén a útulkov, a tieto buď zriaďovať, alebo využívať a podporovať už fungujúce zariadenia.

Tým, že platnosť zmluvy skončila, skončila aj zákonná možnosť Slobody zvierat vykonávať odchyt túlavých zvierat na verejných priestranstvách mesta.

Predsedníčka Slobody zvierat, Ing. Pavla Dugovičová hovorí: „Napriek tomu, že Sloboda zvierat v súčasnosti nie je v zmluvnom vzťahu s magistrátom Bratislavy, cítime povinnosť voči zvieratám v núdzi a chceme ubezpečiť obyvateľov hlavného mesta, že pre zvieratá zranené alebo v ohrození života tu naďalej budeme. Zraneným zvieratám budeme poskytovať pomoc vo forme ošetrenia a umiestnenia v útulku.

Z kapacitných dôvodov však bude útulok Slobody zvierat nútený pozastaviť príjem zabehnutých zvierat. K 5.9. máme v útulku 280 psíkov a 30 mačiek, čo je rekordne vysoké číslo.

Útulok však bude pre verejnosť naďalej otvorený, rovnako adopcie zvierat budeme sprostredkúvať tak, ako doteraz. Všetkým od nás adoptovaným zvieratám budeme naďalej poskytovať veterinárne služby a budú pokračovať aj kastrácie prinesených zvierat.

Znamená to, že SZ plánuje pokračovať vo všetkých aktivitách s výnimkou odchytu túlavých a zabehnutých zvierat na území mesta. V odchytoch zvierat v zazmluvnených obciach pokračujeme bezo zmien podľa podpísaných zmlúv.“

Sloboda zvierat asanačnú službu pre hlavné mesto vykonáva od roku 1995, odkedy niekoľkokrát po sebe vyhrala konkurz na vykonávanie činnosti. Ročne z ulíc hlavného mesta odchytí 2500 zvierat, 1/5 zvierat vráti do rúk pôvodných majiteľov, zvyšok umiestni do nových rodín formou adopcií.

Kontakt:

Pavlína Dugovičová, slobodazvieratba@gmail.com, 0903 403 247, www.slobodazvierat.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *