Stovky zvierat strávia Vianoce v záchranných staniciach

Na Slovensku je registrovaných viac ako 30 špeciálnych zariadení, ktorých úlohou je starostlivosť o zranené či opustené zvieratá. Patrí sem i záchranná stanica Havran v Ratnovciach pri Piešťanoch. Prevádzkuje ju Tibor Šnajdár s manželkou Jankou. Profesionálnu opateru zvieracím pacientom poskytujú už viac ako 15 rokov. V záchrannej stanici Havran sa za jeden rok vystrieda aj 300 zvierat. Starostlivosti o zvieratá je podriadený každodenný režim – treba ich odviezť k veterinárovi, nakŕmiť, prevziať v prípade nálezu, zariadiť formality, nakúpiť krmivo a materiál. Inak to nebude ani na Vianoce. Zvieratá sú priorita.

„So stanicou Havran spolupracujeme už veľmi dlho a vieme, že zvieratá tu dostanú prvotriednu, profesionálnu starostlivosť. Neraz sme sem priviezli zraneného dravca či iný druh operenca, ktorého sa vďaka opatere podarilo vrátiť späť do prírody. To je našim cieľom – vrátiť slobodu čo najviac pacientom. V prípade vzácnych druhov je dôležitá záchrana každého jedinca. Okrem toho, vtáctvo i ďalšie živočíchy majú v krajine svoj význam a ich návratom do prírody aspoň čiastočne kompenzujeme výrazný vplyv človeka na život zvierat. Keďže kapacita stanice je obmedzená a nestačí pre veľké množstvo zvierat, ktoré sa tu ocitnú, rozhodli sme sa pomôcť. Prostredníctvom portálu Startlab realizujeme kampaň, ktorej cieľom je získať dostatok peňazí na výstavbu novej voliéry. Vďaka nej sa zlepšia podmienky v stanici a do prírody sa vráti ešte viac zvierat. Ak sa to podarí, v stanici budú mať vďaka istote novej voliéry krajšie Vianoce. Strávia ich tu labute, výr skalný, myšiarka ušatá, havrany i ježkovia,“ informuje Lucia Deutschová z organizácie Ochrana dravcov na Slovensku o kampani na výstavbu novej voliéry.

„Najčastejšie dostávame otázku, ako môžu ľudia pomôcť zraneným zvieratám. Vždy je potrebné okamžite kontaktovať odborníka, ktorý odporučí vhodný postup. Veľakrát ľudia odnášajú zvieratá z miesta nálezu zbytočne. Ešte počas vianočných sviatkov je možné pomôcť aj tak, že v rámci kampane, na adrese www.startlab.sk/voliera, prispejete akoukoľvek čiastkou na výstavbu novej voliéry,“ hovorí Lucia Deutschová. Na podporu kampane vzniklo aj toto video.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *