výber obuvi pre diabetikov

Nakoľko je dôležitý výber správnej obuvi u diabetika?

Výber správnej obuvi je dôležitý a môže mať výrazný vplyv na zdravie vašich nôh. Prečo by však mali pri obuvi spozornieť práve diabetici?

Diabetická noha

Diabetes mellitus, známy tiež ako cukrovka, je choroba, ktorá ovplyvňuje milióny ľudí po celom svete. Kým väčšina ľudí si je vedomá komplikácií, ako je problém s reguláciou hladiny cukru v krvi, medzi menej známe patria problémy týkajúce sa dolných končatín. Jedným z takýchto javov je tzv. diabetická noha, ktorá môže mať vážne dôsledky.

Tento stav máva viacero príznakov a príčin, no často sa vyskytuje pri poruchách cirkulácie krvi a nervového systému. To sú bežné komplikácie diabetes mellitus. Dôsledky týchto porúch sú často bolesť, opuchy a zmeny v citlivosti, najmä v oblasti chodidiel. Aj preto je výber správnej obuvi kľúčový pre každého diabetika, pretože liečba diabetickej nohy je veľmi zdĺhavá.

výber obuvi pre diabetikov
Zdroj: Shutterstock

Aby nič netlačilo

Obuv, ktorá je príliš tesná, môže spôsobiť trenie a vytvárať tlakové body, ktoré môžu viesť k vzniku rán a infekcií – problému, ktorému by mal každý diabetik predchádzať. Správne zvolená obuv by mala byť dostatočne široká a dlhá tak, aby zabezpečila dostatok miesta. Mala by byť vyrobená z mäkkých a priedušných materiálov, ktoré zabraňujú poteniu a tvorbe vlhkého prostredia.

Dobrý výber obuvi môže nielen zlepšiť komfort, ale môže tiež predísť potenciálnym komplikáciám, ako sú vredy alebo infekcie.

Nie je to však len o obuvi! Pravidelné kontroly a návštevy podiatra sú nevyhnutnosťou. Je dôležité, aby pacienti s diabetes mellitus dôkladne sledovali svoje nohy, a keď zistia akékoľvek zmeny alebo problémy, mali by o tom informovať svojho lekára. Ak pacienti vo svojom okolí žiadneho podiatra nemajú, je potrebné s akýmkoľvek problémom na nohách oboznámiť svojho diabetológa a/alebo obvodného lekára, ktorý pacienta podľa potreby odošle na cievne, ortopedické resp. (ak je už prítomná rana) aj na chirurgické vyšetrenie.

Na záver je dôležité zdôrazniť, že výber správnej obuvi je kľúčový pre každého diabetika. Táto jednoduchá voľba môže mať významný vplyv na zdravie a pohodlie pacienta. Môže pomôcť predchádzať vážnym komplikáciám. Preto by sa výberu obuvi mala venovať dostatočná pozornosť a v prípade akýchkoľvek pochybností by ste mali navštíviť špecialistu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *