Fashion Revolution Week v Košiciach

24. až 28. apríla sa bude košické Kino Úsmev venovať móde a ekológii zároveň. Celosvetová kampaň Fashion Revolution chce poukázať na znečisťovanie planéty odevným priemyslom, rýchlou módou a značkami, ktoré prevádzkujú fabriky s častokrát neľudskými podmienkami pre prácu.

Hnutie za trvalo udržateľnú módu Fashion Revolution fashionrevolution.org vzniklo v Londýne po tragédii z 24. apríla 2013 v bangladéšskom meste Rana Plaza, kedy sa zrútila niekoľko poschodová textilná továreň. Pod jej troskami zahynulo 1130 ľudí, dve tisícky bolo zranených a nesie následky dodnes. Išlo o továreň, ktorá dodávala výrobky známym fast fashion reťazcom Zara, Mango, H&M. Nešťastie upriamilo pozornosť na neľudské podmienky v akých pracujú títo ľudia a začalo sa hovoriť aj o obrovskom znečisťovaní životného prostredia textilným priemyslom. Aj preto sa už piaty rok budú v apríli dizajnéri, producenti, výrobcovia či konzumenti módy vyjadrovať za zodpovednejší svet módy a verejnosť na celom svete zaplaví sociálne siete fotografiami s oblečením naruby a heslom : „Who made my clothes?“ V roku 2017 sa pridalo viac ako dva milióny ľudí na celom svete a haštagy #whomademyclothes dosiahli 533 miliónov zobrazení. Už po tretí raz sa ku globálnej kampani budú pripájať aj Košice a iné slovenské mestá. Aktivitu organizujeme v spolupráci s komunitným priestorom a Kinom ÚSMEV.

Košice sa pridávajú ku kampani v koordinácii s Fashion revolution Slovensko. Ide o dobrovoľnícke hnutie, ktoré podporujú dizajnéri, influenceri a aj partneri z komunálneho a podnikateľského prostredia, ktorým nie je problematika znečisťovania životného prostredia ľahostajná. Na prebiehajúcich eventoch , happeningoch a workshopoch chceme osloviť interaktívnym spôsobom čo najširšiu verejnosť. 

Program Fashion revolution week 2019 Košice:

Program bude pozostávať z otváracej projekcie  dokumentárneho filmu “The True Cost” o zákulisí módneho priemyslu, ktorá sa uskutoční v stredu, 24. apríla. Po projekcii dokumentu bude nasledovať diskusia s hosťkami zameraná na tematiku lokálnej módy, jej vplyvu na „spomaľovanie rýchlej módy“ a rôzne možnosti ako vyrábať, nakupovať a recyklovať zodpovednejšie, ako aj o globálnych dopadoch na životné prostredie, ktoré produkuje odevný priemysel.

25. – 27. apríla bude v podzemných priestoroch Kina Úsmev otvorený POP-UP store (obchod) so značkami lokálnych návrhárov, ktorí sa snažia k móde pristupovať ekologicky. Môžete si vyskúšať a zakúpiť modely Idy Sándor, We are not sisters, Jany Spišak, Jany Polak, Floma či prírodnú kozmetiku Zindeo.

V sobotu 27. apríla prebehne workshop Jany Polak venovaný prerábaniu oblečenia. Starým kúskom budú môcť účastníci vdýchnuť novú dušu pomocou rôznych ozdôb, aplikácií, nových strihov, či nažehľovačiek. Vo večerných hodinách sa priamo na dvore pred Kinom Úsmev uskutoční módna performance niekoľkých mladých tvorcov, ktorí sa venujú prevažne upcyclovaniu.

Posledný deň týždňa nabitého módou, 28. apríl (nedeľa) bude prebiehať v podzemí Kina Úsmev od 14:00 do 18:00 prvý košický SWAP oblečenia. Za symbolický poplatok si môžete doniesť obmedzený počet vyradených kúskov a vymeniť ich za kúsky, ktoré sa Vám momentálne do šatníka hodia viac.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *