Teatr NN ponúkne návštevníkom predstavenie, klezmer band i ochutnávku jedál

Peter Čižmár pozval na Slovensko unikátne poľské divadlo

Unikátne predstavenie Teatra NN z poľského Lublinu sa uskutoční v Divadle Kontra v Spišskej Novej Vsi. Divadelníci pricestujú na Slovensko s komornou adaptáciou troch  poviedok kultového Isaaca Bashevisa Singera, autora knihy Kaukliar z Lublinu považovanej za poľský národný poklad. Jej autor píšuci svoje diela v jidiš bol v roku 1978 ocenený Nobelovou cenou za literatúru. V hre Tri poviedky sa predstaví herec Witold Dabrowski a klezmer trio SieGra, ktorí bez pomoci scény a rekvizít vytvoria smutno – smiešny, dnes už neexistujúci svet malých židovských mestečiek.

„Teatr NN sa na Slovensku predstaví prvýkrát. Jeho členovia sa v Poľsku venujú nielen divadlu, ale aj archivovaniu židovskej kultúry v Lubline. V tejto činnosti patria medzi najlepších v Európe. Mapujú históriu židovstva v meste a chcú ho vrátiť späť do starých koľají. V Lubline sa spájali rôzne kultúry, ale počas II. svetovej vojny bolo všetko zničené. Oni teraz postupne všetko obnovujú. Vytvorili napríklad zoznam obyvateľov židovskej štvrte aj s ich pôvodnými adresami z čias vojny, aby nikto nebol zabudnutý. Z OśrodekBrama Grodzka, čo bola brána do židovského mesta vybudovali múzeum aj archív týchto tragických čias, také kultúrno – historické centrum navštevované ľudmi z celého sveta“ predstavuje svojich hostí Peter Čižmár, zakladateľ Divadla Kontra, inak člen činohry košického Štátneho divadla. Vraví, že toto združenie sa venuje aj rôznym edukačným činnostiam, workshopom, výstavam, koncertom, plenérom… „Lublin môže byť príkladom pre mnohé naše mestá, v ktorých vojna zničila všetko to pôvodné, čo v nich bolo. Napríklad v Levoči bola nemecká, židovská, maďarská, slovenská, rómska kultúra a táto symbióza bola počas a po  druhej svetovej vojny zničená. Teraz je takýto druh mesta trochu mŕtvy, nevie pokračovať v ceste svojej identity. Práve kultúra by mohla byť tým, čo to mesto preslávi. Ako napríklad Lublin. Ten je, čo sa týka kultúry, jedným z najvýznamnejších miest v Poľsku. Kultúra je tam na prvom mieste,“ vysvetľuje Peter Čižmár.

Predstavenie Tri poviedky sa odohrá v nedeľu  9. septembra 2018 o 17.00 hod. v Divadle Kontra v Spišskej Novej Vsi. Jeho súčasťou je aj klezmer band SieGra. Ten potom odohrá svoj koncert a bodkou za výnimočným večerom bude skvelé občerstvenie.

Do Kontry príde aj jeden z najväčších poľských monodrámistov

Štyri dni po Teatre NN do Kontry zavíta Mateusz Nowak, jeden z najzaujímavejších predstaviteľov divadla jedného herca v Poľsku. Vo štvrtok 13. septembra 2018 o 19.00 hod. odohrá hru Divadelnosť. Tento poľský herec je držiteľom mnohých Grand Prix z medzinárodných festivalov monodrám a za zásluhy mu bol prezidentom Poľskej republiky udelený bronzový kríž.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *