Akému žiareniu sa vystavujete pri opaľovaní?

 Aj vy ste od detstva počúvali o škodlivých účinkoch ultrafialového žiarenia a vždy v lete používali ten najlepší dostupný opaľovací krém, len aby ste svoju pokožku ochránili pred spálením? Zozbierali sme pre vás niekoľko zaujímavých informácií o UV žiarení, vďaka ktorým si rozšírite svoje doterajšie poznatky.

Čo je UV žiarenie

Ultrafialové lúče (UV žiarenie) vyžaruje slnko. Ide o lúče s kratšou vlnovou dĺžkou, než majú lúče viditeľné voľným okom. Keď tieto lúče prenikajú pokožkou, vytvára sa v nej melanín, pigment chrániaci kožu pred poškodením. Práve tento moment spôsobuje, že pokožka vyzerá opálene. Chronické vystavovanie sa UV radiácii však môže spôsobiť mutáciu DNA, v dôsledku čoho sa dostavuje predčasné starnutie a zvrásnenie kože. V horšom prípade skôr či neskôr dôjde k vzniku rakoviny kože, ktorá, bohužiaľ, nie je vekovo ohraničená – môžu ňou trpieť násťroční, ale aj ľudia v dôchodkovom veku.

Druhy ultrafialového žiarenia
Opaľovanie so sebou prináša vystavovanie sa trojakému typu UV žiarenia: UVA, UVB a UVC. Prvé menované lúče sú známe aj pod názvom „čierne svetlo“ či „lúče starnutia“, pretože najviac prispievajú k starnutiu pokožky. Až 99% UV žiarenia, ktoré dosiahne povrch Zeme, je práve UVA radiácia. Treba povedať, že ide o najmenej škodlivý typ zo spomínanej trojice, no aj UVA prispieva okrem starnutia kože aj k poškodeniu DNA či rakovine.

UVB žiareniu sa hovorí aj „horiace lúče“ či „lúče spálenia“. Práve „B-čko“ aktivuje produkciu vitamínu D v našom tele, čo je dobrá vec. Konštantným a dlhotrvajúcim vystavovaním sa UVB žiareniu však dochádza k ničeniu vitamínu A a iným poškodeniam kože.
UVC sú úplnou katastrofou a najnebezpečnejším typom UV žiarenia s najvyššou energiou. Prieniku týchto lúčov na Zem bráni ozónová vrstva.

Pozor aj na odrazy a nadmorskú výšku
UV radiácia je všade okolo nás – „dopadá“ nie len zhora, ale aj z okolitých povrchov. Až 80% UV lúčov odráža sneh, piesok len 15% a povrchy ciest a voda zhruba 10%. Žiarenie môže do určitej miery prenikať aj cez sklo, preto ak plánujete dlhšiu cestu autom v letných dňoch, určite zvážte krémy na opaľovanie či inú formu ochrany proti slnku. Platí to ale aj pre vyššie nadmorské výšky, v ktorých je UV žiarenie, kvôli menšej ochrane atmosféry, bližšie k úrovni zeme.

Počasie vám povie viac
O rohovke je známe, že je dobrým absorbentom UV žiarenia. Avšak absorpcia vysokých dávok UV spôsobuje jej zakalenie. To môže byť viditeľné a môže vadiť nie len kozmeticky, ale aj z funkčného hľadiska. Tento druh deformácie sa prejavuje zníženou zrakovou ostrosťou, slzením či svrbivými pocitmi.

O hodnotách škodlivých UV lúčov sa dozviete napríklad z predpovede počasia, kde sa hovorí o tzv. UV indexe. Je to štandardné meranie ultrafialového žiarenia, ktoré je používané vedcami. Za potenciálne nebezpečný sa považuje UV index 3 a viac.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *